Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: Tre tips inför valborg – till föräldrar som vill senarelägga sina barns alkoholdebut

Annons

Snart är det valborg och för många är det ett tecken på att våren äntligen är här men det är även en tidpunkt då många unga kommer i kontakt med alkohol för första gången. Som förälder är det viktigt att vara förberedd på och medveten om att risken finns att ens barn kommer att dricka alkohol i samband med valborg. Som förälder spelar du en avgörande roll i dina barns liv på väldigt många sätt, detta gäller naturligtvis även vilken relation och inställning de har, och kommer att få, till alkohol.

Vi vet att många föräldrar är oroliga inför valborg för att deras barn ska råka illa ut på grund av alkohol vilket inte är så konstigt. Unga hjärnor är extra känsliga och alkohol är särskilt farligt för en växande kropp. Men som förälder har du stora möjligheter att senarelägga ditt barns alkoholdebut och minska riskerna för att de råkar illa ut på grund av alkohol.

Att prata med sitt barn om vad du är orolig för inför valborg när det kommer till alkohol, vilka regler som gäller och hur du själv ser på alkohol är inte helt lätt alla gånger. För att underlätta ett samtal om alkohol mellan föräldrar och barn skickar IQ inför valborg hem boken Tonårsparlören till alla föräldrar i Dalarna med barn som under 2018 fyller 14 år. Tonårsparlören innehåller bland annat kapitel som ”Hur pratar man om alkohol”, ”Köpa ut” och ”Föräldrafritt”.

Att du som förälder engagerar dig när det kommer till alkohol är också något de allra flesta ungdomar tycker är bra. I en undersökning* som IQ genomfört bland tonåringar mellan 14-17 år framkommer att:

- Drygt 9 av 10 (91 procent) tycker att det är bra att föräldrar pratar med sina barn om alkohol.

- 9 av 10 uppger att det är bra att föräldrar inte köper ut alkohol till sina barn.

- Knappt 9 av 10 (87 procent) tycker det är bra att föräldrar hjälper sina barn med anledningar att säga nej till alkohol.

Glädjande nog är det numera inte speciellt vanligt att föräldrar köper ut eller bjuder sina barn på alkohol. Inför valborg vill jag passa på att lyfta tre andra konkreta tips.

1. Hjälp till att säga nejSom förälder är det viktigt att ge sitt barn bra argument. Berätta att det är helt okej att säga nej, även när alla andra säger ja.

2. Håll kontakten Det är bra att bestämma en tid under kvällen då ni kan höras av på telefon. Det är även bra att som förälder finnas tillgänglig om något skulle hända.

3. Kom överens med andra föräldrar Prata med andra föräldrar om hur de ser på alkohol, vilka tider som gäller för deras barn och så vidare.

Barn och ungdomar behöver vuxna som de kan lita på, som ställer upp, bryr sig om och är tydliga med vad som gäller och vad de förväntar sig. Det gäller alltid och i alla frågor, så även när det kommer till alkohol.

Så vänta inte med att prata med din tonåring om alkohol, det är viktigt inför valborg men kommer även att bidra till ett smartare förhållningssätt till alkohol på längre sikt.

Karin Hagman, vd på IQ

* Undersökningarna genomfördes av Norstat bland 512 tonåringar mellan 14-17 år mellan 23 mars-15 april 2018 via en slumpvis rekryterad webbpanel.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons