Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: Socialdemokrater: Låt kommunen eller Försäkringskassan ensam hantera LSS-frågan

Annons

Regeringen och staten är väldigt tydliga med att kostnaderna för LSS ska sänkas. Vi som skriver denna debattartikel är väldigt bekymrade över den utveckling som sker inom den personliga assistansen. Där staten skjuter över en stor del av ansvaret på landets kommuner. Det här är inte hållbart vare sig för de behovssökande eller kostnadsmässigt för Borlänge samt landets andra kommuner.

Försäkringskassan gör medvetet en hård bedömning av behovet till personlig assistans genom regeringens regleringsbrev och prejudikat, där de som är i behov av stöd i mer än 20 timmar per vecka är statens ansvar och de med behov mindre än 20 timmar är kommunens ansvar. Denna bedömning görs utifrån tidsstudier där endast individens mest basala behov räknas.

Någonting har gått fel i förändringen. Målande fall beskrivs dagligen i media där vissa fall känns helt absurda utifrån tolkningen utav det nya regelverket. Detta är inte optimalt eftersom det är två huvudmän (kommun och Försäkringskassan) som skall hantera frågan om behov utav stöd, där landets kommuner aldrig kan frånsäga sig ansvaret för sina invånare.

Missbruksvården har samma problem med två huvudmän i stället för en. Vad gäller den slutade diskussionen i ett fiasko där utredaren kom med det något uppseendeväckande förslaget om att ”ni skall samarbeta bättre”.

Följden har blivit att huvudmännen diskuterar vem som skall bära den tyngsta delen utav kostnaderna och den hjälpsökande hamnar i kläm. Kommunen blir förlorare eftersom det yttersta ansvaret alltid ligger hos kommunen.

Vi anser med stöd från det kongressbeslut om en översyn utav LSS-lagstiftningen som togs på Socialdemokraternas partikongress i april 2017 att något måste göras. Men en återgång till den gamla LSS lagstiftningen känns heller inte bra. Däremot så tror vi att det behövs ett förtydligande i de förändringar som regeringen initierat.

Vårt förslag är att man ger uppdrag åt endast en huvudman att hantera LSS frågan, ”gör om gör rätt” helt enkelt,och att man vågar ta ett sådant beslut oavsett om det är Försäkringskassan eller kommunen som får ett helhetsansvar.

Erik Arnberg, Socialdemokraterna

Bengt Bäcke, Socialdemokraterna

Christian Kaddik, Socialdemokraterna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons