Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: Slopa allt statligt stöd till religiösa organisationer – men tillåt klockringning och böneutrop

Annons

Debatten om religiösa friskolor och bidrag till religiösa organisationer verkar vara evig och lär väl fortsätta.

Jag är i Kenya med jämna mellanrum. Islamistisk terror finns i gränsområdena mot Somalia men annars är det lugnt där vad gäller religionsmotsättningar.I Mumias i västra Kenya finns flera små moskéer och frikyrkor, liksom i de flesta städer och byar i Kenya. Utmed landsvägen i stadens utkant ligger en moské och en frikyrka på varsin sida av vägen. Böneutropen startar halv fem (!) varje morgon. En sekulariserad västerlänning väcks och det är ju i tidigaste laget för en sådan. Frikyrkan startar även den med sång i gryningen på söndagar. Kenyanska staten ger inga bidrag till samfunden, de får sköta sig själva och det verkar fungera. Det bästa i Sverige är också om olika samfund får sköta klockringning, böneutrop med mera själva utan regler riktade mot de religiösa handlingarna i sig.  Halv fem kanske är i tidigaste laget men att som sekulär missunna de religiösa sina ritualer är missriktat. Det konstiga är att religiösa missunnar varandra att visa sin religiositet. Till exempel  genom att vid accepterande av religiösa handlingar åberopa långvarig tradition. Kristdemokraterna tillåter klockringning från den kristna kyrkan men ej böneutrop från den muslimska moskén. Sekulära anser sig förfördelade vad gäller offentliga bidrag, då livsåskådningsneutralt stöd inte finns, vilket innebär att sekulära livsåskådningssamfund inte får bidrag. Något som humanisterna fört fram.

Men det finns större problem i samhället än böneutrop och bidrag till religiösa organisationer.

Lösningen handlar mer om att hitta den minsta gemensamma nämnaren mellan oss människor i samhället, som förhoppningsvis är de demokratiska värdena - och att inte ha några bidrag eller något stöd med offentliga medel till religiösa eller sekulära livsåskådningssamfund överhuvudtaget.

Om inte annat så slipper man diskussionen om i vilken utsträckning olika samfund är extremistiska och då inte ska ha bidrag.

 Bertil Malmodin, före detta medicinöverläkare, Falun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons