Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: S: Våra elva miljoner till cancervården i Dalarna har kortat köerna

Annons

Bland det värsta många upplever i livet är att få besked att man själv eller en närstående har fått cancer. Det är ett besked som allt fler kommer att få i framtiden, då mängden cancerfall kommer att öka, bland annat eftersom vi lever längre och fler hinner få cancer. 

Oavsett vem du är eller var du bor ska du kunna lita på att du får en bra vård – och ingen ska behöva vänta en enda dag för länge på vård när man har cancer. Därför satsar också regeringen en halv miljard kronor per år under mandatperioden för att korta väntetiderna och göra cancervården mer jämlik.

Större delen av detta går till landstingen och regionerna för att göra vården bättre. För Landstinget i Dalarna innebar detta elva miljoner kronor under 2017 för en bättre cancervård. 

Huvudpunkten i satsningen är att införa så kallade standardiserade vårdförlopp, som enkelt uttryckt innebär att man slår fast vilka moment mellan en välgrundad misstanke och behandlingsstart som ska finnas för respektive cancerform, och hur många dagar som ska gå mellan varje steg. Detta görs utan onödiga väntetider, men med den tid som krävs för att göra ett bra jobb.

Så här långt pekar resultaten på att arbetet har effekt och att väntetiderna kortas. I Dalarna har det bland annat öppnat en ny urologmottagning i Borlänge och fler vårdförlopp standardiseras för en bättre vård.

Varje år i satsningen införs ett tiotal nya standardiserade vårdförlopp. I år har det bland annat handlat om sköldkörtelcancer, livmoderhalscancer och såväl akut som kronisk lymfatisk leukemi.

Förutom den riktade cancersatsningen gör regeringen också stora investeringar i sjukvården i stort. Det handlar både om riktade satsningar på exempelvis vårdens personal, och om höjda generella statsbidrag som varje landsting och region kan använda där de lokala behoven är som störst.

Det är genom att vi investerar i vården vi gör den bättre och utvecklar den svenska modellen – inte genom skattesänkningar och privatiseringar.

 

Annika Strandhäll, socialminister, Socialdemokraterna

Elin Norén, landstingsråd, Socialdemokraterna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons