Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: Pappa till assistansberoende barn: Oppositionspartierna måste se till att den livsviktiga assistansen återställs

Annons

Eftersom regeringen bestämt sig för att avveckla den personliga assistansen som en statlig insats, vilket kommer att riskera tiotusentals människors möjligheter till ett självständigt och gott liv, krävs nu helt nya och radikala grepp i demokratins, solidaritetens och humanismens namn, för att avstyra denna katastrof.

Vänsterpartiet har under mandatperioden villkorat sitt stöd till S/MP-regeringen med frågor som vinstbegränsningar och strejkrätten.

Jag förväntar mig nu att de borgerliga allianspartierna Liberalerna, Krisdemokraterna och Centerpartiet gentemot Moderaterna,omedelbart villkorar ett fortsatt allianssamarbete, och ett kommande regeringssamarbete, med frågan om assistansens återställande.

Därefter bör den samlade alliansen, tillsammans med V och SD, som också tydligt uttalat sin negativa inställning till nedmonteringen av LSS och assistansen, omedelbart gå fram med en majoritet i riksdagen med frågan om assistansens bevarande och återställande till dess ursprungliga intention.

Frågan måste avgöras nu och inte drunkna i en valrörelse för att därefter dessutom lämnas obesvarad på grund av oklara regeringskonstellationer.

Frågan om personlig assistans handlar om människors omedelbara överlevnad och vi måste nu få se från oppositionens sida om den politiska prestigen, principerna och valtaktiken är viktigare än utsatta människors livsvillkor.

Jag förväntar mig att partiledare för Liberalerna, Kristdemokraterna och Centerpartiet gemensamt nu ställer detta på sin spets gentemot Moderaterna. Jag förväntar mig dessutom att Vänsterpartiet i kommande handling agerar mot regeringens strategi och är lika beredd att fälla regeringen i den här frågan som i frågan om välfärdsvinster och strejkrätt.

Jag förväntar mig att även Sverigedemokraterna i handling står upp för de uttalanden man gjort i riksdagen om assistansens bevarande.

Jag förväntar mig också att dessa fem oppositionspartier utan prestige och principer isolerar denna fråga och agerar gemensamt för alla människors lika värde och för att visa att Sverige fortfarande är ett land där omsorg om de mest utsatta är det centrala. Det politiska Sveriges trovärdighet står just nu på väldigt svag is.

Bo Gunnar Karlsson, förälder åt ett barn som är helt beroende av assistans

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons