Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: Olyckorna tyder på att halkbekämpningen brister – och då hjälper inga vinterdäck i världen

Annons

Sverige är med i världstoppen när det handlar om systematiskt trafiksäkerhetsarbete. Men arbetet med att bekämpa halka släpar efter.

Flera allvarliga olyckor har skett runt om i landet de senaste dagarna och igår rådde snökaos med svår halka som följd.

Sveriges Åkeriföretag har under den senaste veckan kontaktats av upprörda åkeriägare och lastbilsförare som inte kan köra på delar av våra vägnät eftersom vägen är för farlig. De hindras därmed från att göra sitt jobb.

Ett antal av olyckorna tyder på att halkbekämpningen inte har skett på rätt sätt. Det är olyckligt om det kan kopplas till att väghållaren brustit i sitt ansvar eller om någon av entreprenörerna inte följt de krav som ställs. 

Vid stoppet utanför Järvsö den 17 november där den tunga trafiken fastnade utan att kunna ta sig fram, efter att vägbanan återfrusit.

Vid olyckan på E4:an mellan Skellefteå och Umeå den 16 november där två bussar och tre bilar kolliderade rådde underkylt regn. Vägen var som en skridskobana.

På E6: an i Munkedals kommun så inträffade samma dag – den 16 november - tre olyckor inom bara en timme och flera skadades allvarligt. Lastbilsförare förlorade i alla tre fallen kontrollen över sitt fordon och det rådde blixthalka. 

Utöver att saltlake tycks ha spätts ut eller används i för kalla temperaturer så tycks det som att instruktioner har getts om att det bara ska sandas i kurvor och i backar - alltså inte nödvändigtvis där det är halt. 

Väderleksrapporter har varnat för halka eller återfrysning upp till ett dygn före – ändå får lastbilarna vänta in saltbilen för att kunna fortsätta färden.

Inte minst drabbar svår halka den tunga trafiken som är särskilt beroende av ett bra väggrepp.

Det yttersta ansvaret för trafiksäkerheten och den vägfriktion som behövs för att kunna hantera tunga fordon på bland annat riksvägarna, har Trafikverket.

Varken vinterdäck eller någon erfarenhet i världen kan lösa problemet om inte arbetet med halkbekämpning sker i rätt tid och med rätt metod.

Vi förväntar oss nu att Trafikverket sätter en standard som professionell beställare som ser till att de metoder som verkligen fungerar också tillämpas.

Vi är uppriktigt bekymrade över nuläget!Rickard Gegö, VD, Sveriges Åkeriföretag Patrick Magnusson, regionchef, Sveriges Åkeriföretag region Mitt

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons