Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: Nej, svenska fotbollslandslaget borde inte använda ordet "fuck" – eftersom det är både könsförnedrande och sexistiskt

Annons

Jag vet inte hur svenska fotbollslandslaget och förbundskaptenen Janne Andersson tänkte när de avslutade sin viktiga uppbackning av hånade inhopparen Jimmy Durmaz vid en unik pressträff i måndags som många av oss tagit del av.

Deras stöd och gemensamma slutord var detta: ”Fuck rasism”.

Det var inget ”nej till rasismen”, ”stoppa rasismen”, ”slut på rasismen”, ”säg ifrån mot rasismen” eller – det som jag aktivt stödde som europaparlamentariker i möte med Skottlands tidigare förbundskapten i fotboll – kampanjen ”Say No To Racism” (”Säg nej till rasism”).  Eller ett ”ja till allas lika värde”.

Nej, i Sverige blev det ”Fuck rasism”, vilket faktiskt betyder något i stil med ”ha ett våldsamt samlag med rasismen”.

Inget bättre än så. Uppenbarligen förmådde inte ledningen och landslaget att formulera sig värdigare än så när man mötte pressen och ville nå ut till svenska folket.

I praktiken blev slutorden ett rent fattigdomsbevis.

KRÖNIKA Magnusson: Sjuka språket – ett fattigdomsbevis för vår idrott

Varför inte hålla sig till samma respektfulla innehåll och språk som uttalandet från svensk-syrianske Jimmy Durmaz  stod för? Varför sänka sig ned på sexismens, könsförnedringens och rasismens egen låga nivå?

Det var ju det man ville säga ifrån gentemot.

Här vill dessa så oerhört viktiga förebilder för vårt land och den svenska ungdomen göra något gott, stå upp för det lika, unika och okränkbara människovärdet – och så hittar man, alla förberedelser inför pressträffen till trots, inget annat än ett grovt könsord och svordom: ”fuck”.

Vägdes ordet på guldvåg?

Vad säger detta grova könsspråk om nivån? Och synen på samliv, sexualitet, kvinnor, stil, könsord och svordomar? Om det språk landslaget tycker vi skall ha i det medmänskliga umgänget, på fotbollsplan, i skolan, i hemmen? Eller hur går snacket i landslaget?

Hur mycket vi än, på goda grunder, finner att manifestationen för Jimmy Durmaz, utpekad som syndabock för den sena svenska förlusten mot Tyskland i söndags, var angelägen – och hur mycket vi än håller på Sverige i VM – så ursäktar det inte landslagets och dess lednings övertramp vid pressträffen bestående i att använda en så grov sexistisk och könsförnedrande svordom som - gemensam - slutkläm.

Det här var en rejäl plump.

Sveriges fotbollslandslag och dess ledning bara måste kunna – och förstå - bättre.

Vårt land som helhet, inte bara det uppväxande släktet, behöver sina goda förebilder – men då skall de vara värdiga och ha stil, och tala så som Jimmy Durmaz talade om det inträffade.

Så bättre lycka till med förberedelser och ordval nästa gång, Janne Andersson och fotbollslandslaget!

Lennart Sacrédeus,  gymnasielärare i Mora och tidigare kristdemokratisk europaparlamentariker och riksdagsman, andranamn för KD i Dalarnas län till riksdagen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons