Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Nej SSU, att ta bort det fria skolvalet är inte vägen framåt

Det är oseriöst av SSU att försöka dra politiska poänger på att begränsa valfrihet till ingen nytta. Den svenska skolans utmaningar kommer inte lösas genom att ta bort det fria skolvalet. Det skriver MUF:s distrikts- och förbundsordförande.

Annons

I Dalarnas Tidningar (3/4) går Philip Botström och Berfin Altun från SSU på frontalangrepp mot elevers rätt att själva få välja vilken skola som passar dem bäst. SSU glömmer helt frågan om kvalitet, utan de fokuserar istället på att begränsa elevers inflytande över sina egna studier.

LÄS MER: Debatt: SSU:s tre krav inför S-kongressen

Det är oseriöst av SSU att försöka dra politiska poänger på att begränsa valfrihet till ingen nytta. Den svenska skolans utmaningar kommer inte lösas genom att ta bort det fria skolvalet.

Självklart är inte skolan problemfri, tvärtom. PISA-resultat på låga nivåer och lågt söktryck till lärarutbildningarna är två stora utmaningar som den svenska skolan står inför. Kunskap måste alltid vara i fokus, skolan får aldrig bli en fritidsgård.

Dit når vi genom bättre karriärmöjligheter för lärare, ökade befogenheter och genom att låta andra sköta administrationen. Lärare måste få vara lärare.

LÄS MER: Het debatt om aktivt skolval

Självklart är inte skolan problemfri, tvärtom. PISA-resultat på låga nivåer och lågt söktryck till lärarutbildningarna är två stora utmaningar som den svenska skolan står inför. Kunskap måste alltid vara i fokus, skolan får aldrig bli en fritidsgård, skriver Sebastian Larsson, distriktsordförande MUF Dalarna och Benjamin Dousa, förbundsordförande.  Bilden är ett montage. Foto: Lars Pehrson / TT.

SSU:s förslag kan tyckas låta harmlöst, om något intetsägande, men i realiteten är detta ett första steg mot att ta bort skolvalet. På detta tillkommer SSU:s arbete med att försvåra för friskolor vilket på sikt kommer resultera i att valmöjligheterna blir färre.

För SSU är vägen framåt att låta unga bestämma allt mindre över sin egen skolgång samtidigt som kunskapsfokus faller i skymundan.

SSU visar återigen att de tror att den enda vägen framåt är slopad valfrihet. Men debatten måste sluta handla om detta. Fokus framåt måste vara kvalitet och resultat, det är vad den svenska skolan verkligen behöver.

Sebastian Larsson, distriktsordförande MUF Dalarna

Benjamin Dousa, förbundsordförande Moderata Ungdomsförbundet

LEDARE: Alla föräldrar bör välja den skola som är bäst för barnet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning