Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: Moderaterna: Regeringen måste ta ansvar för torkan – vi föreslår akut krisstöd och sänkt dieselskatt

Annons

Sveriges lantbrukare gör ett fantastiskt arbete, bland annat genom en hållbar livsmedelsproduktion med god djuromsorg. I sommar har den allvarliga torkan dock slagit hårt mot landets lantbrukare.

Krisen kräver att vi agerar, här och nu. Därför lägger Moderaterna nu fram ett samlat krisstödspaket för att undvika en omfattande nödslakt och att gårdar tvingas lägga ner. Vi utgår från att Stefan Löfvens regering kommer ta ansvar och att de möter dessa krav.

Ännu kan vi inte helt överblicka konsekvenserna av denna allvarliga torka. Men det är redan nu uppenbart att Sveriges lantbrukare måste få ett rejält stöd.

Torkan medför extrakostnader, samtidigt som viktiga intäkter uteblir på grund av förlorade skördar. Till hösten kommer det bli svårt att få tag på foder och strö. Risken är stor för en omfattande nödslakt.

Krisstödet bör först och främst bestå av ekonomiskt stöd till lantbrukarna. Det behövs också regellättnader för att hantera torkan. Alla berörda myndigheter, länsstyrelser, Jordbruksverket, Naturvårdsverket med flera behöver vända och vrida på varje möjligt undantag för att underlätta för bönderna.

Den allvarliga situationen visar också på något som Moderaterna länge har påpekat; att jordbruket i Sverige har mycket små marginaler till följd av höga skatter och krångliga regler. Då blir det svårt att bygga upp en buffert som kan användas när till exempel torka slår till.

Bara under den här mandatperioden har Socialdemokraterna och Miljöpartiet höjt skatten med 60 miljarder kronor. Det lägger en våt filt över jobb och tillväxt i hela Sverige. Krisstöd behövs akut – men på längre sikt måste vi också se till att lantbrukarnas villkor förbättras.

Viktigast är att stoppa den planerade skattehöjningen på jordbruksdiesel som planeras träda i kraft den 1 januari 2019. Moderaterna vill i stället sänka dieselskatten.

Med vår politik blir skatten på jordbrukarnas diesel en krona lägre per liter än om Socialdemokraterna får fortsätta styra.  Dessutom vill vi minska lantbrukets administrativa börda. Sverige ska inte införa onödiga särkrav.

Sveriges lantbrukare behöver besked och de behöver handlingskraft för att kunna planera framtiden. Vi uppmanar den rödgröna regeringen att genomföra förslagen i vårt krisstödspaket till landets lantbrukare snarast.

Maria Malmer Stenergard (M), Miljö- och jordbrukspolitisk talesperson

Sten Bergheden (M), Landsbygdspolitisk talesperson

 

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons