Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: Miljöpartiet: Sommarens torka visar att klimathotet är akut – och vi har åtgärder som stöttar bönderna

Annons

Klimathotet är nu. Marker och skördar bränns sönder, gräset är gulnat, betet sinar och bönderna tvingas planera för att skicka djuren på slakt.

Över världen smälter isar, väderkatastroferna blir fler och värre, krig och konflikter växer i torkans och resursbristens spår. Jordens medeltemperatur har nu varit över den normala 400 månader i sträck.

När jorden blir varmare måste vi säkra vår svenska matförsörjning. Böndernas oro borde delas av alla i Sverige, och läget är akut. Offentliga kök, som skolor och äldreboenden, ska givetvis bara köpa kött som följt svenska djurskydds- och miljökrav. Men det räcker inte.

Svenska bönder ska inte tvingas konkurrera med kött som blivit billigt för att djuren fått betala priset. Därför vill Miljöpartiet sätta en skatt på importerat fulkött där antibiotika överanvänts, så svenska bönder får vettiga konkurrensvillkor också i handeln.

Det innebär att det importerade kött som idag kan hållas billigt genom att djuren far illa kommer bli dyrare. Det är inte rimligt att köttkonsumtionen skjutit i höjden samtidigt som det blivit allt svårare att vara svensk bonde.

En undersökning från Novus visar att hela 79 procent av svenskarna är positiva till en straffskatt på importerat antibiotikakött. Ändå är det bara Miljöpartiet som driver att en sådan ska införas. 

Klimatförändringarna händer nu. Vi har inte tid att vänta. När andra länder tvekat har Sverige tagit ledarskap. FN:s generalsekreterare konstaterade nyligen att vi sannolikt har världens främsta klimatpolitik. Men inget av detta hade hänt utan Miljöpartiet.

När det väl kommer till kritan krävs ett parti som sätter miljön först, som vågar prioritera miljön även om det är obekvämt. De borgerliga partierna och Sverigedemokraterna vill fortfarande skära i miljöbudgeten, avskaffa flygskatten och flera av dem tvekar inför att bygga de nya tåglinjer Sverige behöver. Trots att klimatlarmen ljuder.

Det är nu det avgörs vad vi ska svara våra barn när de frågar vad vi gjorde. Den viktigaste handlingen du gör för miljön är valhandlingen. Du behöver inte hålla med oss om allt, men ser du som oss att det behövs ett parti som sätter miljön först måste du rösta på Miljöpartiet.

Gustav Fridolin, Språkrör, Miljöpartiet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons