Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: Människorna som flyr kostar oss mindre än skattepengarna som gör detsamma – rädda välfärden innan det är försent

Annons

Medan de, med medias hjälp, får oss att förfasa oss över flyktingar, som kommer hit och ”tar våra pengar”, kan de (politikerna) i lugn och ro ägna sig åt det verkligt viktiga.

Allianspartierna kan fortsätta att planera för fler skattesänkningar för att på så sätt kunna sälja ut och privatisera allt.

Och Socialdemokraterna, som övergivit sin ideologi till förmån för ett så kallat kappvändande – och som är alltför rädda för att förlora röster och därför inte vågar protestera - kan fortsätta tiga.

Våra folkvalda är vana vid att, i sann politisk anda, skylla sina tillkortakommanden på någon annan, någon lite längre ner i hierarkin. Vem är då den perfekta syndabocken? Jo, flyktingen, som kommer hit enbart för att ”leva på vår välfärd”.

Flyktingen, som faktiskt kommer hit av en enda anledning; att komma undan övergrepp och dödshot i sitt eget hemland. Flyktingen, som kommer till ett Sverige som tjänar pengar på att exportera vapen, så att krigen och dödandet, och därigenom flyktingströmmarna, ökar. Här vill vi dock inte ha dem – det har vi inte råd med!

Sanningen är ju den att invandringen till Sverige kostar långt mindre än vad staten går miste om på grund av skattefusk och avancerad skatteplanering. Jag tror att Svenssons i gemen inte har en aning om vilka enorma summor som förs ut ur landet på detta sätt, och så vill man att det förblir.

Att många får det allt svårare beror alltså inte på invandringens kostnad, utan det beror på att ojämlikheten i samhället ökat, på grund av skattelättnader för vissa grupper, ökad privatisering och nedmontering av välfärden.

Hittills har välfärden varit skattefinansierad, just därför att den ska vara lika för alla. Men man behöver inte vara något matematiskt snille för att inse att i och med skattesänkningarna kommer den i framtiden att endast vara förunnad den som har råd. Risken är stor att den kommer att reduceras till en fotnot i historieböckerna.

Men även om det är i elfte timmen, så är det inte för sent. Än kan vi visa politikerna att vi inte silar mygg och sväljer kameler. Men efter den 9 september kan den svenska välfärden mycket väl vara historia. Då kan också nazisterna fortsatt marschera på våra gator och torg, nu för att kontrollera vem som är ”riktigt” svensk.

Monica Mellberg, Falun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons