Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: Livslånga sjukdomar kräver välplanerad vård – varför vill dalapolitikerna inte lyssna?  

Annons

Dalarna behöver fungerande neuroteam för att vi med neurologisk diagnos ska kunna komma i kontakt med vården. Det är sjukvårdens ansvar att möta våra behov.

Många neurologiska sjukdomar är livslånga och drabbar ett stort antal människor. I Sverige är vi över 500 000 drabbade av sjukdomar som MS, ALS, parkinson, stroke, epilepsi och polyneuropati. Vi behöver en långvarig stabil kontakt med vård och rehabilitering.

Neuroförbundet har sammanställt en rapport som visar att neurologiska sjukdomstillstånd hanteras bäst av så kallade neuroteam. De som har tillgång till sådana team upplever sin livssituation och sina vårdkontakter mer positivt än de som inte har det.

Bästa möjliga hälsa är en mänsklig rättighet. God hälsa och vård på lika villkor i hela landet är en målsättning för samhället. Men i dagsläget är tillgång till vård och behandling ojämnt fördelat. Personer med neurologisk diagnos har generellt sämre hälsa än vad som är betingat av vårt sjukdomstillstånd.

Därför anordnade vi en konferens i Falun den 30 november 2017. Vi bjöd i god tid in både personal och ansvariga politiker inom hälso- och sjukvård. Personalen kom och var positiva till förslaget om neuroteam. Politikerna var inte där.

För att erbjuda alla med neurologisk diagnos god vård och livskvalitet i Dalarna, anser Neuroförbundet att:

• Medvetenheten och kunskapen om neurologiska sjukdomstillstånd och livssituationer måste öka i landstinget och i kommunerna • Neurologienheten i Dalarna måste byggas ut• Det ska finnas minst ett neuroteam i Dalarna

Neuroförbundet har en helhetssyn på människan där vården är personcentrerad och utgår från var och ens unika behov och erfarenheter. Utgångspunkten är att ta fasta på det friska och de möjligheter som finns. Att arbeta i neuroteam är ett sätt att säkerställa att personens hela livssituation kan beaktas.

Neuroförbundet vill vi vara en del av lösningen, men då måste beslutsfattarna lyssna.

Lise Lidbäck, Förbundsordförande Neuroförbundet

Jessica Cederberg, ordförande Neuroförbundet Dalarna

Mariana Sörbergs, vice ordförande Neuroförbundet Dalarna

 

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons