Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: LISTA: 6 steg vi behöver ta för att utrota ätstörningar

Artikel 2 av 4
Ätstörningsstopp
Visa alla artiklar

I förra veckan beskrev Julia Hållberg (LUF) i en debattartikel i DT hur hon blev anlitad som modell för att hon haft anorexia. Apropå det vill Ata Ghaderi, professor och psykolog, ge sina bästa tips på hur man motverkar ätstörningar.

Annons

I förra veckan beskrev Julia Hållberg (LUF) i en debattartikel i DT hur hon blev anlitad som modell för att hon haft anorexia och om hur hon av andra agenturer blivit uppmanad att gå ner i vikt för att få jobb. Ätstörningar är ett stort problem som växer i samhället - det går ner i åldrarna och har extremt negativa konsekvenser.

Dödligheten i anorexia nervosa är störst av alla psykiatriska diagnoser – större än till exempel dödligheten av depression - och lidandet och kostnaderna är enorma. Jag vill därför som forskare dela med mig mina tankar om hur man kan bidra till minskad förekomst av ätstörningar:

LÄS MER: "Chefen sa att jag skulle få jobbet - om jag gick ner 3 kilo"

1. Utbilda allmänheten om ätstörningar.

Detta gäller särskilt vuxna som äri kontakt med ungdomar. Idrottsledare, lärare, skolsjuksköterskor, etcetera. Skolsjuksköterskor behöver till exempel tänka sig noga för hur de ger återkoppling när de väger och mäter ungdomar. Idrottsledare behöver till varje pris undvika uppmaningar till viktnedgång.

Anorexia kan börja med en oskyldig bantning. Bantningen kan trigga igång en genetisk programmering som blir extremt svårt att bromsa. Idrottsförbund behöver agera i sammanhanget och utbilda idrottsledare om ätstörningar. Ungdomars psykiska hälsa behöver tas på större allvar än deras idrottsprestationer.

2. Modeindustrin behöver ta sitt ansvar.

Modeindustrins säljer ett ideal till högt pris. Vi kan få industrin att ändra sig genom att bara köpa produkter från dem som tar ansvar - det vill säga jobbar för mångfald och mot orelistiska skönhetsideal.

3. Media kan göra mycket mer.

Det är dags att förhärliga mångfald och olikhet. Dagens skönhetsideal med en smal och övertränad kropp behöver förkastas genom att skapa utrymme för mångfald. Lyft fram olikhet. Visa bilder på normala personer, visa variation och visa det fina i att alla är olika.

4. Föräldrar som goda förebilder.

Som föräldrar behöver vi visa acceptans och föra över det istället för att gå på ständiga bantningskurer och prata om vårt missnöje med kroppen.

5. Sluta köpa modetidningar och produkter som befrämjar ett orelaistiskt skönhetsideal

Bläddrar man noga igenom en modetidning och river ut alla sidor som är reklam för produkter som vi absolut inte behöver så märker vi att vi betalar främst för reklam som gör oss missnöjda. Med vårt köp ger vi stöd åt sådan media att fortsätter sprida ett orimligt ideal.

Seriös media behöver diskutera detta och de stora ekonomiska intressen som finns i sammanhanget. Även fitnesstidningar som ofta har ett positivt budskap - till exempel iform, Womens health , Shape up - behöver ta större ansvar och visa att vi människor är olika. Jag ser sällan vanliga, inte mycket vältränad personer, i dessa tidningar.

6. Inse att skolan är en viktig arena.

Skolor kan spela en viktig roll. Idag finns det bra program för prevention av ätstörningar som kan implementeras på bred front. Ett av dessa som vi för tillfället har anpassat för svenska förhållanden och som vi testar har visat sig minska risken för ätstörningar med 60 procent genom bara fyra timmars intervention (en gång i veckan under fyra veckor) i amerikanska studier.

Programmet går ut på att skapa aktiva attityder mot smalhetsidealet och få igång ungdomar att leva på ett sätt som motverkar dessa ideal. Besparingar i termer av lidande och kostnader - samt vinsterna i form av livskvalitet - är enorma.

Det finns mycket vi kan göra. Såväl professionella ledare som företag,organisationer och den enskilde individen kan bidra i kampen mot ätstörningar. Men det är dags att agera. Ätstörningar går ner i åldrarna och ökar. Vad kan du göra som enskild individ? Finns något från listan ovan du kan bidra med?

Media spelar en stor roll och kan kanske göra den största skillnaden i detta sammanhang. Att aktivt diksutera problemen med dagens skönhetsideal och normalisera det normala genom adekvata bilder, reportage, utbildning och kampanjer som engagerar folk kan vara ett steg i rätt riktning

Ata Ghaderi, p rofessor och psykolog

Institutionen för klinisk neurovetenskap

Karolinska institutet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Alla artiklar i
Ätstörningsstopp
Annons