Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: Liberalerna: Måste bli lättare att göra klimatsmarta val – gör klimatmärkning obligatorisk för visst kött

Annons

Liberalerna är alliansens bästa miljö- och klimatparti men även tredje bästa partiet på miljö- och klimatfrågor av alla enligt Naturskyddsföreningen.

Det är ett rejält erkännande av vår gröna, smarta och liberala politik. Men än viktigare är att Liberalerna verkligen får förverkliga vår politik både i riksdagen och runt om i Dalarna.

Liberalerna har en smart, grön politik som utgår från teknikutveckling, marknadsekonomi och tillväxt. Genom svenska klimatsmarta lösningar kan vi bidra till bättre klimat även i andra länder.

Liberalerna säger nej till en svensk flygskatt och svensk kilometerskatt eftersom dessa skatter är rent skadliga för oss som vill att hela Sverige ska leva. Men utsläppen känner inga gränser och för klimatets skull behöver vi därför mer EU-samarbete.

Liberalerna är det enda partiet som vill driva på för koldioxidskatt och flygskatt på EU-nivå. Vi ska samarbeta i de stora gränsöverskridande frågorna på EU-nivå som just miljö och klimat men även vad gäller migration, brottslighet och säkerhetsfrågor. Så samarbetar vi smartast och skapar samtidigt ett starkt Europa. 

Vi ska alla kunna göra klimatsmarta val men då måste förutsättningarna för det förbättras och medvetenheten hos människor också ökas. Det ska vara lätt att ta cykeln i stället för bilen men då behövs investeringar även i cykelbanor.

Det ska vara lätt att återvinna men då behövs ökade krav på producenter att göra det enkelt för oss att återvinna.

Bra och tydlig miljö- och klimatmärkning på varor och tjänster underlättar för oss konsumenter att göra medvetna val. I vissa fall bör klimatmärkning vara obligatorisk som på visst kött, i reklam och vid bokning av flygresor.

Det måste kosta att smutsa ner. Vi vill ha grön skatteväxling i stället för regeringens skattehöjningar. Skatten på jobb och företagande måste sänkas samtidigt som miljö- och klimatskatterna höjs.

Det är betydligt smartare att straffa ut det som är dåligt för miljön och samtidigt ge oss konsumenter möjlighet att själva välja vad vi vill göra med våra intjänade pengar.  

Skattesubventioner till fossila bränslen hör inte 2000-talet till. Även om många andra partier säger sig hålla med är det bara Liberalerna som i riksdagen drivit på för denna självklara linje.

Vi vill också reformera reseavdraget så att det blir förmånligare på landsbygden i förhållande till de delar av landet där det finns fungerande kollektivtrafik som alternativ till bilen.

Vi vill satsa på smarta klimatinvesteringar för många. Till exempel fler laddstolpar som gör det lättare att ladda en elbil även norr om Stockholm. Men till skillnad från andra partier vill vi inte slösa skattepengar på privata inköp av elbilar och inte heller på regeringens elcyklar eller elbåtsmotorer.

För oss som liberaler är det mycket märkligt att staten subventionerar till exempel bilinköp. Statliga subventioner bidrar inte direkt till prispress på marknaden. Vilken bilhandlare sänker priserna för att locka kunder när de vet att kunden kommer in med en check från staten på fickan? 

Vi har alla ett ansvar att bidra till bättre miljö och klimat och många vill bidra. Vi sopsorterar, skippar plastpåsar i allt större grad, vi handlar miljö- och klimatsmart och kanske låter vi ibland bilen också stå lite oftare.

Men även höstens val är ett viktigt sätt att bidra. Genom att lägga din röst på ett parti som har en gedigen och långsiktig miljö- och klimatpolitik kan Du bidra. Vi hoppas att fler väljer att ta Liberalernas valsedel i höstens val.

Monica Lundin, riksdagskandidat, Liberalerna Dalarna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons