Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: Lägger vi ned sjukvårdsberedningarna kan vi bekosta bassängverksamhet och Rättviksambulansen

Annons

I tider av besparingar, nedskärningar och tal om att vi behöver fokusera på våra kärnverksamheter har vi moderater tittat på landstingets organisation. 

Varje år lägger den socialdemokratiska majoriteten drygt tre miljoner kronor på de lokala hälso- och sjukvårdsberedningar. Dessa beredningar, som är sex stycken, består av ledamöter från landstingsfullmäktige och alla ordförandena i beredningarna har ett fast månadsarvode.

Syftet med de lokala hälso- och sjukvårdsberedningarna ska vara att tillvarata behovet av lokalt medborgarinflytande. Deras geografiska områden ska motsvara valkretsarna. 

De flesta av dessa beredningar har cirka tre till fem möten per år och majoriteten av mötena omfattar endast information. Beredningarna tar ytterst sällan några viktigare beslut och de lever en relativt undanskymd tillvaro. 

Vi moderater vill avskaffa de lokala hälso- och sjukvårdsberedningarna. Det är inte försvarbart att låta en handfull Socialdemokrater uppbära ett månadsarvode på cirka 18 - 20 000 kronor per månad för att de tre till fem gånger per år leder dessa möten som nästan uteslutande är rena informationsmöten. Det är väldigt sällsynt att dessa grupperingar tar något annat beslut än vem som ska justera dagens protokoll.

De cirka tre miljoner kronor som den socialdemokratiska majoriteten i landstinget låter detta kosta varje år skulle kunna användas så mycket bättre. Med ännu ett mycket troligt underskott i hälso- och sjukvården på cirka 100 miljoner kronor för 2017 måste vi använda skattepengarna mer ansvarsfullt.

Med dessa tre miljoner kronor skulle vi kunnat ha haft kvar bassängverksamheten som varit till gagn för många som behöver sjukgymnastik och ambulansen i Rättvik hade inte behövt flyttas till Leksand vilket hade varit till nytta för boende i Rättvik som sluppit vänta längre på ambulansen. Pengarna hade ändå räckt till ytterligare satsningar.

I en politiskt styrd organisation kostar den politiska organisationen pengar. Men vi moderater kan inte försvara politiska beredningar som i stort sett inte fyller någon annan funktion än att ge arvode för nästan inget arbete.

Christer Carlsson (M), oppositionsråd landstinget Dalarna

Ulf Berg (M), oppositionsråd landstinget Dalarna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons