Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: Fyra råd till Högskolan Dalarnas nya rektor inför terminsstarten

Annons

I maj fick Högskolan Dalarna en ny rektor och snart är det nu dags för terminsstart. Från Sveriges universitetslärare och forskare, SULF, vill vi därför passa på att välkomna Martin Norsell.

För att lyckas i sitt arbete finns många utmaningar som behöver tacklas av högskolans nya rektor. Nedan följer därför våra viktigaste råd till den nya rektorn – råd som syftar till att göra Högskolan Dalarna ännu bättre för såväl anställda som studenter: 1. Anställ de allra bästa: För att uppnå hög kvalitet i utbildning och forskning måste de bästa och de med högst kompetens anställas. Om högskolan ska kunna anställa de allra bästa krävs tillsvidaretjänster och heltidstjänster. Bra löner och god arbetsmiljö är av största vikt.2. Gör det möjligt att fokusera på kärnuppgifterna forskning och utbildning: Högskolan Dalarnas kärnuppgift är forskning och utbildning. För att klara det är det viktigt att det finns ett professionellt administrativt stöd.

Om det stödet värnas och ges möjligheter att utvecklas kan lärare och forskare fokusera på rätt saker: Ge studenter en bra utbildning som baseras på forskning!3. Erkänn lärare och forskare som experter på forskning och utbildning: Gör lärare och forskare delaktiga i att utforma och påverka förändrings- och förbättringsarbetet.

Kollegialiteten måste också värnas och stärkas som arbetssätt, organisationsform och kultur. Den professionella autonomin måste dessutom ökas och skyddas. Det ger kvalitet i såväl undervisning som forskning.4. Ge lärare och forskare förutsättningar att fortsätta att vara bra: Förutsättningar att klara de krav arbetet ställer måste finnas. Krav och resurser måste stämma någorlunda överens. Det måste finnas balans i arbetet och arbetsbelastningen måste vara rimliga.

För att kunna fortsätta vara bra i sitt arbete krävs också en ständigt pågående kompetensutveckling i olika former men även tid för forskning i alla lärartjänster.Som representanter för Sveriges lärare och forskare vill vi tillsammans med högskolans nya rektor utveckla vårt lärosäte. Vi vet att viljan till utveckling finns hos såväl personal som studenter.Christina Romlid (ordförande), Michail Tonkonogi (vice ordförande), André Leblanc, Patrik Mosveen och David Gray, styrelsen för SULF vid Högskolan Dalarna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons