Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: Förslaget till översiktsplan är ett demokratiskt bottennapp - Politikerna måste visa tydligare vad deras planer för Falun är

Upplägget på förslaget till översiktsplan för Falun är särskilt allvarligt eftersom översiktsplanen för Falun – Borlänge följde samma mönster. Och då, 2014, fick det kritik både av en del av oss som skrev remissvar och av Länsstyrelsen (...) För Faluns politiker och tjänstemän blir det fritt fram att fatta de avgörande besluten som kommer att styra kommunens utveckling, skriver Bernt Lindberg.

Annons

Ett förslag till fördjupad översiktsplan för Faluns tätort och området runt Varpan har presenterats av Falu kommun. Men det är inget förslag utan en samling idéer, tidigare planer, kartor med mera – vilket inte är ointressant utan troligen kan ge många detaljsynpunkter från Faluborna. Men ett användbart svar kräver en tydlig fråga: Det här är vårt förslag, är det bra?

Upplägget är särskilt allvarligt eftersom översiktsplanen för Falun – Borlänge följde samma mönster. Och då, 2014, fick det kritik både av en del av oss som skrev remissvar och av Länsstyrelsen. Det stämmer också illa med plan- och bygglagen. För Faluns politiker och tjänstemän blir det fritt fram att fatta de avgörande besluten som kommer att styra kommunens utveckling.

Översiktsplanerna är troligen de viktigaste instrument kommunen har för att angripa de långsiktiga hållbarhetsfrågorna. Hur bygga ett samhälle så att vi minskar förbrukningen av naturens resurser, bland annat fossilolja?

Hur försörjer vi oss med livsmedel vid kommande kriser, har vi lokalaresurser i form av odlingsmark? Hur bygger vi ett samhälle som minskar segregation och social skiktning? Överlevnadsfrågorna måste vara en grund för de dokument som styr kommunens utveckling.

Men vi får inte ens veta vilka problem som ska lösas.”Omvärldsspaningen” utgör i förslaget en samling lösa idéer, en del bra, andra dåliga - men de är i allmänhet utan slutsatser. Vilsenheten verkar total. Kommunen passar på frågan vad gäller omställningen till ett hållbart samhälle.

Om processen med den fördjupade översiktsplanen ska fungera på ett demokratiskt sätt – där vi som invånare kan ta ställning till viktiga frågor mellan valen – måste kommunen lägga in ett led mellan det material som nu är ute på remiss och den utställning som planeras till hösten (då det mesta redan är låst).

Vi måste få ett konkret förslag att ta ställning till. Ska skogsdungen nära vår bostad vara kvar eller bebyggas med villor? Ska ny bebyggelse spridas ut så att bilen blir det naturliga transportmedlet eller ska byggandet ske i anslutning till goda kollektivtrafikstråk?

Ska Falun bygga en demokratisk kultur är det ett lämpligt tillfälle att göra det nu.

Bernt Lindberg, ordförande för nätverket Omställning Falun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons