Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Fler vakter och poliser behövs för att skapa trygghet i Borlänge

Vi måste kunna lita på att polisen kommer om det skulle behövas. När resurserna saknas – både pengar och poliser – läggs det förebyggande arbetet åt sidan och synligheten som skapar trygghet prioriteras bort. Det skriver Jan Björklund (L), partiledare och Monica Lundin (L), gruppledare Borlänge.

Annons

Att kunna ta en promenad var man vill, när man vill – det är också frihet. Eller att utan oro vänta på bussen en sen kväll, kunna promenera hem från krogen eller låta sitt barn gå ensam från kompisen. Det är något som borde vara självklart för alla som lever i Borlänge, men så är det inte i dag.

LÄS MER: Man misstänks för flera brott efter biljakt i centrala Borlänge

Nu ökar i stället människors otrygghet. Var tredje person byter i bland väg eller färdsätt av rädsla för brott. Och nästan var fjärde person – en stor ökning – tycker att otryggheten påverkar deras livskvalitet. Människors frihet minskar alltså högst konkret av kriminalitet och bristande trygghet. Det kan vi inte acceptera.

Vi måste kunna lita på att polisen kommer om det skulle behövas. När resurserna saknas – både pengar och poliser – läggs det förebyggande arbetet åt sidan och synligheten som skapar trygghet prioriteras bort.

Liberalerna vill ha fler synliga poliser i hela landet, från dagens 20 000 till 25 000 poliser inom de närmaste 5–7 åren. I Borlänge skulle det motsvara 26 nya poliser. Dessutom vill vi se ett lönelyft på ungefär 4 000 kronor per månad till poliser för att locka fler till yrket och för att fler ska stanna.

LÄS MER: 92-årig kvinna lurad – personer sa att hennes barnbarn behövde pengar

Det här är en rejäl förstärkning som är alldeles nödvändig, men det kommer att ta tid innan den ger resultat. Därför har vi också ett förslag för att öka tryggheten på gator och torg direkt.

I flera kommuner, bland annat Landskrona, har man med gott resultat som en tillfällig åtgärd anlitat trygghetsvakter. Trygghetsvakternas uppgift är att vara synliga på platser och tider då otryggheten är som störst. I just Landskrona har brottslighet och vandalisering minskat dramatiskt i de områden där trygghetsvakterna är aktiva.

Vi vill att även Borlänge anlitar trygghetsvakter i väntan på fler poliser, för att öka tryggheten och förebygga brottslighet. Liberalerna föreslår ett statsbidrag på 500 miljoner kronor, som täcker hälften av kommunernas kostnad för trygghetsvakter. Med vårt förslag skulle tio trygghetsvakter kunna bidra till ett lugnare och säkrare Borlänge.

Frihet är också att vara trygg där du bor. Den friheten måste försvaras.

Jan Björklund (L), partiledare

Monica Lundin (L), gruppledare Borlänge, ledamot Regionpolisrådet Bergslagen

LÄS MER: Yngre pojkar försökte stjäla bil av reklamutdelare

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons