Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Fler poliser för pengarna – ett steg mot ett tryggare Dalarna

Annons

Det nya året är här och med det också en budget som börjar ta Sverige i en bättre riktning. Det innebär ökade resurser till rättsväsendet och är ett första steg för att återupprätta samhällskontraktet och göra Dalarna tryggare.

Riksdagsledamot Carl-Oskar Bohlin, M, om ökade resurser till rättsväsendet. Foto: Mikael Hellsten/DT/Hanna Franzén/TT montage

För att motverka stöldligorna, gängkriminaliteten och den utbredda otryggheten så krävs fler poliser med bättre resurser än under den rödgröna regeringen. Upptäcktsrisken för den som begår brott är alldeles för låg i dag. Därför tillför vi närmare 1,6 miljarder till Polismyndigheten redan nästa år. Målet är 10 000 nya polisanställda över hela landet till 2024 och för att öka polisyrkets attraktivitet möjliggör vi dessutom en höjning av polisernas löner under budgetperioden med i genomsnitt 3 000 kronor i månaden. För Dalarnas del innebär detta 270 ytterligare polisanställda. Ett minst sagt välkommet och välbehövligt tillskott i vårt vidsträckta län där vi gång efter annan tyvärr får konstatera att polisen ofta har för lång inställelsetid och utredningskapacitet.

Ett fungerande rättsväsende är grunden till ett fungerande samhälle och god välfärd. Därför tillförs Åklagarmyndigheten, Sveriges Domstolar och Kriminalvården närmare en halv miljard kronor nästa år. Det skapar förmåga att utreda och lagföra fler brott utan flaskhalsar i rättskedjan.

Vi vill även att brottsofferperspektivet ska stärkas. Idag fokuseras det alldeles för mycket på gärningsmannen. Kränkningsersättning, som brottsoffer kan få rätt till, bör fördubblas och vårt förslag är att reformen ska träda i kraft under 2020. En sådan förändring skulle på ett tydligare sätt markera att samhället inte accepterar det som brottsoffren varit med om.

Brottslighet drabbar både människors faktiska och upplevda frihet. Dessutom slår den hårt mot samhällsekonomin. Vi prioriterar upprätthållandet av lag och ordning i Dalarna. De kriminella måste stoppas oavsett var de befinner sig i landet.

Carl-Oskar Bohlin, M,

Riksdagsledamot på Dalabänken, ledamot Justitieutskottet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons