Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: Feministiskt initiativ: Vi har aldrig krävt att Sverigedemokraterna ska förbjudas

Annons

LÄS MER: DT:s debattredaktör: Nej, Feministiskt Initiativ, det var inte fel av DT att skriva att ni vill förbjuda Sverigedemokraterna

När Dalarnas tidning återpublicerade min debattartikel från ETC debatt från den 13 April 2018 satte de en rubrik som inte stämmer med vad Feministiskt Initiativ tycker: "Sverige bör likt Finland förbjuda organisationer som förespråkar rasism – som Sverigedemokraterna".

Jag och Feministiskt initiativ har aldrig krävt att Sverigedemokraterna ska förbjudas. I min debattartikel lyfter jag fram att rasistiska, nazistiska och fascistiska grupper inte är acceptabla i ett demokratiskt samhälle eftersom de förespråkar, belönar och uppmanar till våld. De sprider hatpropaganda och uppmanar sina anhängare att använda våld och trakasserier mot uppdiktade fiender.

Jag vill att Sverige ska följa Finlands exempel och förbjuda organisationer som sprider hat och förespråkar fascism, nazism och rasism. I november 2017 beslutade Birkalands tingsrätt att den nazistiska Nordiska motståndsrörelsens verksamhet är förbjuden i Finland.  

Enligt rapporter från Europarådets europeiska kommission mot rasism och intolerans (ECRI) har rasistisk och främlingsfientlig hatretorik ökat de senaste åren i Sverige. Enligt Amnesty International har svenska myndigheter misslyckats med att anta effektiva strategier för att förhindra rasistiska och främlingsfientliga attacker.

I ett demokratiskt samhälle ska alla ha rätt att få delta och känna sig trygga. Vi får aldrig acceptera att antidemokratiska krafter tillåts delta i våra gemensamma politiska och demokratiska rum. Här gäller överenskommelsen om att alla människor är lika mycket värda. Dessa organisationers närvaro utgör ett allvarligt hot mot demokratin och innebär en begränsning av det offentliga rummet för alla som är föremål för deras hat och våld.

Vi har stöd i våra mänskliga rättigheter att förbjuda denna typ av organisationer. Artikel 30 i den allmänna förklaringen om mänskliga rättigheter säger klart och tydligt:Inget i denna förklaring ska tolkas som att någon stat, grupp eller person har rätt att bedriva verksamhet eller att utföra någon handling som syftar till att omintetgöra någon av de rättigheter och friheter som anges häri.

Sverige har även anslutit sig utan reservationer till FN:s konvention om avskaffandet av alla former av rasdiskriminering som fastställer alla människors lika rättigheter. Enligt konventionen ska staterna förbjuda organisationer och propaganda, som främjar och uppmanar till rasdiskriminering.

Den vanligaste invändningen mot att förbjuda organisationer är yttrandefriheten. I dag florerar en uppfattning om att yttrandefrihet är absolut och att varje inskränkning i denna är odemokratisk. Men det är fel.

Yttrandefriheten är inte absolut. Vi kan inskränka yttrandefriheten på flera grunder, till exempel om inskränkningarna är godtagbara i ett demokratiskt samhälle, och att dessa inskränkningar har formulerats på demokratisk väg och att de syftar till att skydda någons rättigheter såsom olaga hot och hets mot folkgrupp.

Sverige och EU måste stå upp för varje människa, hens rättigheter och våra demokratiska värden. Vi måste bli bättre på att bekämpa hatbrott och hatpropaganda och bekämpa antisemitism, anti-ziganism, rasism och andra  former av intolerans. Sverige måste därför förbjuda organisationer som sprider hat och förespråkar fascism, nazism och rasism.

Vi kan inte vara tysta och likgiltiga mot hat, det är allas vårt gemensamma ansvar att skydda vår demokrati. Vi får inte glömma att hat går hand i hand med folkmord, därför kan vi inte låta hatet dominera Sverige och Europa.

Soraya Post, Feministiskt Initiativ

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons