Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Därför är marknadshyror inte lösningen på bostadsbristen

/

I mellandagarna publicerade DT en ledare med en önskan att årets julklapp till svenska folket borde vara ett eget hem. En bra idé! Men tyvärr är ledarskribentens lösningar på hur man får till julklappen helt fel. Marknadshyror är inte vägen dit – tvärtom!

Annons

Hyresgästföreningen håller helt med om att det inte ska vara den med bäst kontakter eller störst plånbok som får ett boende. Ett eget hem ska naturligtvis vara en rättighet för alla. Men införs marknadshyra är det just plånbokens storlek som kommer att bli avgörande.

I texten hänvisas till utredningar som är gjorda på uppdrag av handelskamrarna i storstadsregionerna och intresseorganisationen Fastighetsägarna. Att de utredningarna föreslår en friare hyressättning är inte konstigt. Fastighetsägarnas uppdrag är att lobba för att deras medlemmar ska kunna tjäna mer pengar på sina fastigheter. Marknadshyra innebär att den som kan betala mest får hyra den lägenhet som bjuds ut.

I texten påstås också helt felaktigt att vi har en hyresreglering i Sverige. Så är inte fallet – hyresregleringen avskaffades på 1970-talet. Vi har däremot ett system där hyran sätts efter förhandling mellan företrädare för hyresvärden och hyresgästerna. Det har vi eftersom ett hem inte är som vilken handelsvara som helst. Det är bara att jämföra med det system som finns på arbetsmarknaden kring löneförhandlingar.

Naturligtvis måste det byggas mycket mera för att komma åt dagens bostadsbrist - dagens byggtakt är långt ifrån tillräcklig. Men att vi skulle få igång byggandet om marknadshyror infördes är helt fel slutsats att dra. Införandet av marknadshyror skulle bara skapa ännu större förmögenheter för de som äger hyresrätter i dag – och ge högre kostnader för både hyresgäster och samhälle.

En konkret fråga som borde stå högt på politikernas dagordning är att ta bort de skattemässiga orättvisor som missgynnar hyresrätten. Bättre skatteförutsättningar skulle definitivt leda till att fler hyresrätter byggs. Det behövs helt enkelt en rättvis och social bostadspolitik!

Agneta Fahleson-Ericsson

Ordförande i Hyresgästföreningen Borlänge/Gagnef/Säter

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons