Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Dags att tänka till om rovdjuren!

/
  • Vi borde sträva efter en legal och normaliserad jakt istället för att motarbeta den i domstolar och skapa incitament för illegal jakt.

Svenska Jägareförbundet och Dalarnas jägarkår befinner sig för stunden i spänd väntan. Vi inväntar beslutet från Högsta förvaltningsdomstolen (HFD), på en överklagan från Länsstyrelsen i Värmland gällande vargjakten 2016. Utfallet kan få långtgående konsekvenser för förvaltningen av våra stora rovdjur

Annons

Vi delar Länsstyrelsen Värmlands ambition och strävan att strida för sin sak och ta ansvar för alla i länet som påverkas negativt av vargkoncentrationerna. Men risken finns att den strävan kan få omvända effekter. En negativ HFD-dom kan få prejudicerande effekter och stänga licensjakten på varg under lång tid.

Länsstyrelsen i Värmlands syfte är att få igång vargförvaltningen, men konsekvensen kan bli den rakt motsatta. Men det spelas just nu ett högt juridiskt och taktiskt spel och som kan få stora konsekvenser för svensk rovdjursförvaltning. Utfallet i domstolen riskerar i värsta fall att kullkasta våra folkvaldas planer för rovdjursförvaltningen och befästa de senaste årens juridiska cirkus.

Det finns ett antal konsekvenser i den nuvarande svenska rovdjursförvaltningen, som borde få oss alla att tänka till. En konsekvens, illegal jakt, har undersökts av Erica von Essen. Under sina djupintervjuer med jägare i glesbygden framkom att många känner sig marginaliserade, att deras problem inte tas på allvar och att deras åsikter ignoreras i rovdjursförvaltningen. Illegal jakt blir i deras perspektiv en form av civil olydnad. 

Vi borde sträva efter en legal och normaliserad jakt istället för att motarbeta den i domstolar och skapa incitament för illegal jakt.

Men det finns även några positiva signaler, en är att EU-kommissionen verkar planera ett arbete för att kunna öka flexibiliteten i uttolkningen av art- och habitatdirektivet. Vi hoppas förstås att en ökad flexibilitet innebär att vargen inte anses vara strikt skyddad när den samtidigt har gynnsam bevarandestatus.

Vargfrågan är en av de viktigaste frågorna för förbundet just nu. Därför lägger vi stort engagemang och gör allt i vår makt för att få ordningen i frågan. Förbundet och landets jägare hoppas givetvis på en positiv julklapp.

Sverige behöver en legal normaliserad rovdjursförvaltning och vi behöver det omgående!

Thomas Björklund

Ordförande Jägareförbundet Dalarna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons