Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: C tar ansvar för äldreomsorgen i Säter – men oppositionen vill avveckla Skedvigården

Annons

Kommunfullmäktige har nu beslutat att det ska byggas ett nytt särskilt boende med 70 platser på Prästgärdet i Säter i anslutning till Falkgränd.

Beslutet har föregåtts av omfattande utredningsarbete där flera alternativ har prövats. Först utreddes det om det var möjligt att bygga om nuvarande Fågelsången och tillskapa nya platser som behövs på grund av antalet äldre ökar markant i Säters kommun. Därefter utreddes möjligheten att bygga om en av fastigheterna på Skönviksområdet.

Båda dessa förslag uppfyllde inte behovet dels av antalet nya platser men även de långsiktiga driftskostnaderna var inte optimala i ”ombyggnadsalternativen ”.

Beslutet blev att det skulle byggas ett nytt särskilt boende och det fanns till en början ett antal tilltänkta platser som efter utredning minskade till 4 platser för att landa i att den bästa placeringen var på ”prästgärdet” utifrån drifts-kostnader och den placering som ett särskilt boende ska enligt rekommendationerna.

Centerpartiet har hela tiden uttalat sin politiska vilja att vi ska ha särskilda boenden i varje kommundel. Det är en del i ett fungerande samhälle att det finns bostäder även för personer med omfattande behov av omsorg i varje kommundel.

Centerpartiets uppfattning är att när det nya särskilda boendet är klart i Säter med 16 nya platser och behövs det fler platser i särskilt boende ska det byggas fler efter behovet i Stora Skedvi.

Oppositionen: Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna har i kommunfullmäktige 2016 yrkat på att det nya särskilda boendet ska inrymma dels behovet som finns i Säters tätort men även i Stora Skedvi. Oppositionen vill alltså avveckla det särskilda boendet i Stora Skedvi!

Sune Hemmingsson, (C), ordförande i socialnämnden i Säters kommun.

Det förklarar deras ställningstagande till att försöka stoppa planerna att bygga det nya särskilda boendet med 70 platser på den föreslagna platsen med motiveringen att det inte går att bygga ut till tex 100 platser.

Moderaterna har under en period inför beslutet i kommunfullmäktige försökt skrämma upp hyresgästerna på Falkgränd att deras bostäder ska rivas/byggas om till platser för Särskilt boende. Något som inte är eller har varit aktuellt.

 

 Sune Hemmingsson (C) Ordförande i Socialnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons