Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: C: Det är inte vi - utan SKL och Pacta - som sitter på makten vad gäller deltidsbrandmännen

Artikel 31 av 51
Avtalskrisen deltidsbrandmän 2017
Visa alla artiklar

Katarina Gustavsson är ledamot i Räddningstjänsten Dala Mitts direktion och borde visa prov på större kunskap och ansvar än hon gör när hon blandar bort korten med vilt framkastade samarbetsinviter och sluggerattacker på andra, skriver sex fröesträdare för Centerpartiet i Falun.

Annons

REPLIK

Katarina Gustavsson tar med sin debattartikel "Centern måste börja visa handlingskraft för deltidsbrandmännen" debatten om räddningstjänsten till nya nivåer. När hon inte ser några lösningar - hon har redan skickat en motion till KD:s riksting, skriver hon - så vänder hon sina sluggerattacker mot Centerpartiet i Falun.

LÄS MER: Öppet brev till Anders Ygeman: Liv står på spel om vi inte får brandmännen att stanna

Till skillnad mot henne så försöker vi i Centerpartiet ta ansvar även när frågorna blir komplexa och inte har några enkla svar. Då är det nödvändigt att förstå vad som faktiskt är problemet. I synnerhet för att kunna hantera en så allvarlig situation som denna.

En viktig grund för konflikten är att vissa deltidsbrandmän förlorar på det nya avtalet, det som kallas RiB17. Det handlar i första hand om de som har beredskap på obekväm arbetstid. Om avtalet ska ändras så måste det göras på central nivå där arbetsgivarorganisationen SKL/Pacta har en nyckelroll.

SKL har därtill en mycket betydelsefull roll som intresseorganisation för den samlade kommunsektorn och de ska se till att det finns goda förutsättningar för ett fungerande samhällskydd i kommunerna i hela Sverige.

LÄS MER: Kommunen vägrade möta brandmännens krav – nu slutar tio av tolv brandmän i Grängesberg

Katarina Gustavsson är ledamot i Räddningstjänsten Dala Mitts direktion och borde visa prov på större kunskap och ansvar än hon gör när hon blandar bort korten med vilt framkastade samarbetsinviter och sluggerattacker på andra. Det inger inte något som helst förtroende.

Centerpartiet har alltid arbetat hårt fördeltidsbrandkårernas situation. Vi gör det eftersom vi vet att deltidsbrandkårerna är nyckeln till ett effektivt brandförsvar och för att bidra till trygghet och säkerhet på landsbygden. Och det gör vi på alla nivåer - lokalt, regionalt och nationellt. Vi är många som inte släpper taget utan använder vårt inflytande. Det tänker vi fortsätta med.

För Centerpartiet i Falun,

Joakim Storck, kommunalråd

Jenny Drugge, ordförande Centerpartiet i Falun

Camilla Sparring, ledamot i kommunstyrelsen

Mats Dahlström, ordförande Landsbygdsrådet i Falun

Göran Vestlund, ledamot i direktionen för Räddningstjänsten Dala Mitt

Anna Hägglund, ordförande för Omvårdnadsnämnden

LÄS MER: Larmet gick två gånger på tre minuter – snart slutar de flesta hos räddningstjänsten

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Alla artiklar i
Avtalskrisen deltidsbrandmän 2017
Annons