Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Assistans är frihet – rädda LSS!

/

På lördag den 3 december, på internationella funktionshinderdagen, går en enad funktionshinderrörelse ut på gator och torg för att försvara den kanske viktigaste lagen på vårt område: LSS, lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. I en landsomfattande manifestation ska vi visa att vi kan göra skillnad. Regeringen ska inte kunna ta ifrån oss de rättigheter vi har enligt lag!

Annons

LSS, som bland innehåller livsavgörande personlig assistans, är i dag svårt misshandlad och värre blir det. På grund av regeringens order till Försäkringskassan om att bryta antalet timmar i assistansen är det nu ungefär en person om dagen som faller ur reformen, utan att något har förändrats i personens diagnos eller funktionsnedsättning, det beror enbart på ny tillämpning av en över 20 år gammal lag.

FN har flera gånger kritiserat Sverige för försämringar på funktionshinderområdet. Sverige har ratificerat FN-konventionen för människor med funktionsnedsättning och då kan man inte ta ifrån människor rättigheter som de redan har fått. Har man ratificerat en FN-konvention har man förbundit sig att följa den. Och det gör inte Sverige.

Nu dör människor.

Nu får familjer sin tillvaro sönderslagen när beslut om assistans dras in.

Nu stoppas barn med funktionsnedsättning från att utvecklas till självständiga vuxna.

Nu tvingas vuxna sluta jobba och hänvisas till husarrest när assistansen dras in.

Nu blåser det kallt i välfärdssverige.

En utredning har börjat sitt arbete för att ännu en gång utreda LSS. Utredningen har fått mycket tydliga direktiv: den ska föreslå hur man kan spara pengar i personlig assistans för att satsa på andra insatser i LSS. Det betyder att regeringen i direktiven till utredningen ställer grupper med olika funktionsnedsättningar mot varandra. Utredningen ska dessutom föreslå ytterligare besparingar i assistansen, av vad man kallar statsfinansiella skäl. Det lär komma ny kritik från FN.

Vi i RBU kräver att den trygghet som finns i stabila välfärdssystem inte nyckfullt ska dras undan. Vi kräver att regeringen tar sitt ansvar och ger Försäkringskassan nya direktiv i det kommande regleringsbrevet. Det måste vara behoven som styr vilka insatser man får, inte besparingskrav! Vi vill att det ska sluta blåsa så snålt just kring våra ungar. Och vi kräver ett nödstopp för indragna assistansbeslut! Det är skam att Sverige bryter mot FN:s konvention om rättigheter för människor med funktionsnedsättning.

Människor med funktionsnedsättning ska kunna leva sina liv precis som andra, det står i lagen. Det som pågår nu är orättfärdigt, ovärdigt och omänskligt. Det utestänger människor med funktionsnedsättning från samhället. Assistans är frihet! Rädda LSS!

Helena Ekvall Karlsson

Ordförande, Rörelsehindrade Barn och Ungdomar i Dalarna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons