Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Alla vill ha offentligt stöd till kulturen – S ”verkliga konflikt” är overklig

Annons
”Även Falualliansen vill gå vidare med kulturhusets Etapp 2 även om Socialdemokraterna antyder att så inte är fallet” skriver Svante Parsjö Tegnér, Liberalerna Falun . Foto:  Mikael Forslund

Replik: Det finns en verklig konflikt partierna emellan kopplat till kulturens finansiering” skriver Jonas Lennerthson och Rosa Güclü Hedin i en debattartikel, för att sedan hävda att socialdemokraterna (S) står för en fri och jämlik kultur som inte ska tvingas till marknadens principer om självförsörjning. Det är inte sant.

Alla partier i Sveriges riksdag vill idag ha offentligt stöd till kulturen och detsamma kan sägas om partierna lokalt i Falun. Samtliga partier i Kultur- och fritidsnämnden vill till exempel ha pengar för att fortsätta med ”Bästa lovet” så att de avgiftsfria aktiviteterna för unga får fortsätta. Det kommer att framföras i vårens budgetdialog där pengar ska fördelas mellan de kommunala uppgifterna. Den där ”verkliga konflikten” är med andra ord i verkligheten helt overklig. Även Falualliansen vill gå vidare med kulturhusets Etapp 2 även om Socialdemokraterna antyder att så inte är fallet. Alla vill ha offentligt stöd till kulturen  så att den inte blir ”lyx enbart för de som har mest pengar” som Lennerthson/Güclü Hedin skriver.

Kanske är syftet med debattartikeln att vi ska glömma bort det faktum att Lennerthson  som tidigare kultur och fritidsnämndens ordförande (2015-2018) visat passivitet i kulturfrågor.

Till exempel så är det Kultur- och fritidspolitiska programmet från 2008. Att Lennerthson låtit detta program i stillhet åldras i 11 år säger en del om engagemanget i kulturfrågor. Inte heller har stödet till ideella kulturföreningar förbättrats under Lennerthsons fyra år som nämndordförande, men nu inför omvalet 7 april så är det plötsligt viktigt. Röstfiske eller äkta engagemang kan man fråga sig? 

Vi inleder nu arbete med att ta fram ett nytt program för Kultur- och fritidsområdet som kommunfullmäktige får besluta om. Det kommer att innebära medborgardialog där alla berörda ska kunna göra sin röst hörd och öppna samtal inom kultur och fritidsnämnden. Vad har vi för ambitioner och mål inom detta område? 

Vi Liberaler vill höja bidragen till ideella kulturföreningar. 

Vi vill även se över bidragsreglerna så att det blir lätt och lika för alla att söka bidragen. Vi vill se över samarbetet mellan kommunen och föreningarna. Detta gäller även idrotten.

 

 Svante Parsjö Tegnér, Liberalerna Falun

Kultur- och fritidsnämndens ordförande

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons