Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De bortglömda fotgängarna

/

Annons

Den ansvariga trafikmyndigheten har en vision om att ingen ska dödas i trafiken. Mycket positivt har hänt de senaste åren och mittseparering, eller 2+1-vägar som de kallas, har inneburit en kraftig nedgång i mötesolyckor på dessa vägar.

Men tyvärr har alla vi fotgängare blivit något bortglömda i trafiksäkerhetsarbetet. När nu siffrorna redovisats för 2011 kan konstateras att antalet omkomna fotgängare har ökat med inte mindre än 77 procent, men är det så förvånande egentligen? Hur underhålls de vita markerade övergångsställena? Det är mer bortslitet än vad som finns kvar. Hur många övergångsställen har en bra belysning? Alltför få.

Varför är det så få övergångsställen som har en ljusvarning för bilister om att en fotgängare vill korsa vägen/gatan? Teknik finns men används sparsamt. Tidigare skyltade övergångsställen har tagits bort på många platser. Varför? Mest anmärkningsvärt är det vid skolor där man numera överlämnat ansvaret till 7-8-åriga barn istället för till bilisterna. Var det så politikerna tänkte när man tog beslut om "zebralagen"?

Andelen fotgängare som bär reflex i mörker har minskat kraftigt. Trafikverket anser att reflexer längs våra vägkanter inte har betydelse för trafiksäkerheten och har därför tagit bort tiotusentals reflexer längs våra vägar. Röda snöstörar med reflexer är numera ersatta med mörka kvistar i vägkanterna. Kanske inte så underligt att singelolyckor har ökat under 2011?

På 80-90-talet bedrevs imponerande kampanjer för att fotgängare skulle bära reflex i mörker. Var och varannan fotgängare hade en säkerhetsnål fäst i fickan med en dinglande reflex i ett snöre. Därför bör Trafikverket återuppta en sådan kampanj och dela ut gratis prismareflexer i skolor, på dagis, på arbetsplatser, på biografer och diskotek med mera, helt enkelt gödsla med reflexer. Den kostnaden blir lägre än de samhällsekonomiska kostnader som uppkommer när unga människor förolyckas i mörkerolyckor

En eloge till alla hundägare och andra som bär en reflexväst i mörker. Ni är ett föredöme i trafiken. Nu krävs åtgärder så att antalet omkomna gångtrafikanter blir betydligt lägre 2012. En reflex räddar liv oavsett om den bärs av en fotgängare eller sitter uppsatt längs våra vägar på en snöstör.

Jan-Erik Elg

beskriver sig som "trafikintresserad pensionär i Ornäs".

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons