Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bättre med höjda löner än kortare arbetsdagar

/

Annons

Att vilja förbättra människors livssituation är självklart något som politiker alltid strävar efter, på olika sätt och med olika tankar bakom. En del av vänsterns föreslagna förbättringar har länge varit en arbetstidsförkortning från åtta till sex timmar med bibehållen lön, dock med lite oklara finansieringsförslag.

För att få Vänsterpartiet i Falun på sin sida så valde Socialdemokraterna att, i vad som liknar ren desperation, föreslå en sådan reform. Efter ett tillägg så landar kommunfullmäktige i att införa sex timmars arbetsdag på prov inom omvårdnadsförvaltningen. Direkt här börjar en oklar argumentation ifrån Susanne Norberg, kommunalråd för (S). Hennes försvar för arbetstidsförkortningen är att det då blir lättare att skapa heltidsjobb åt fler. Alltså – om vi gör sex timmar till heltid så är det lättare att ge fler anställda heltid eftersom sex timmar är kortare än åtta. Det är lite som ifall vi skulle vilja sänka restiden mellan Falun och Stockholm och lösningen blir att man börjar åka från Sala i stället för Falun.

En av poängerna med arbetstidsförkortningen verkar vara att få bukt med sjukskrivningarna och samtidigt få fler att vilja söka jobb inom omvårdnad då det råder personalbrist. Att Falun har många sjukskrivningar är självklart ett stort problem, men jag har verkligen svårt att se hur det här förslaget skulle motverka sjukskrivningarna i någon större utsträckning. Arbetsbördan minskar nämligen inte för att vi minskar arbetstiden. Det som händer är att vi förlorar två timmars arbete per anställd och dag som skulle gått till att vårda människor. Dessa timmar måste kompenseras på något sätt och om det inte finns några att anställa, hur ska vi då lösa det?

Arbetstidsförkortningen betyder i förlängningen bara att de anställda ska göra lika mycket jobb, fast på två timmar mindre. Jag kan inte riktigt förstå hur detta skulle leda till färre sjukskrivningar eller mindre stress för omvårdnadsförvaltningen. Det här kommer att bli en dyr och möjligen katastrofal reform för både anställda, de som behöver vård och skattebetalarna. En tanke är att i stället höja lönen för de som jobbar och genom dem locka fler till anställning. Fler anställda borde rimligtvis leda till lättare arbetsbörda och färre sjukskrivningar i sig.

Socialisterna, oavsett om de är gröna utanpå eller ej, måste någonstans lära sig att politik handlar om prioriteringar, logik och ekonomi. Inte om att kunna ge allt åt alla jämt.

André Frisk (FP)

riksdagskandidat Folkpartiet Liberalerna Dalarna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons