Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bakbinder elnätsföretagen

/

Annons

Den senaste tidens stormar med efterföljande elavbrott visar än en gång hur beroende hela vårt samhälle är av el och möjligheten att snabbt återställa leveranserna till hushåll och företag. I stormarnas efterdyningar har montörer från Sveriges elnätsföretag jobbat dag och natt för att alla ska få strömmen åter. Många svenskar har drabbats av avbrott och kostnaderna för elnätsföretagen kommer att bli enorma, men trots detta kunde det ha varit värre.

Sedan slutet av 1990-talet har svenska elnätsföretag satsat cirka 40 miljarder på att vädersäkra elnäten genom att isolera luftledningar eller ersätta ledningar med nedgrävda kablar. Arbetet påskyndades efter stormen Gudrun år 2005 och stormen Per två år senare. Över 5 000 mil ledning har åtgärdats hittills. Sedan några år tillbaka finns dessutom en utbredd samverkan mellan elnätsföretagen vid storstörningar. Drabbade elnätsföretag får hjälp med manskap och materiel från andra kollegor i landet och röjningsfrekvensen längs de svenska ledningsgatorna har dubblerats jämfört med tidigare.

Men samtidigt som stormarna viner, och alla vill att elnätsföretagen ska arbeta snabbare för att strömmen ska komma åter, så står samma företag inför det faktum att det kanske inte kommer att ha råd att fortsätta med liknande investeringar de kommande åren.

Elnäten bedrivs nämligen i monopol där staten bestämmer hur mycket pengar företagen ska ha att röra sig med och om investeringar i elnätet ska löna sig eller inte. Sveriges elnätsföretag har nu fått besked om hur stora intäkter de får ha kommande år och en majoritet av dessa har därmed fått beskedet att pengarna inte räcker till. För att fortsatt kunna erbjuda högsta kvalitet i elleveranserna har över 80 företag valt att överklaga Energimarknadsinspektionens beslut. Leveranssäkerheten i de svenska elnäten pendlar mellan 99,98 och 99,99 procent. Det som avgör är den årliga frekvensen stormar och större störningar.

Vi kommer aldrig att kunna styra över vädret, och stormar kommer att ställa till det i samhället också framöver. Men om vi ger elnätsföretagen rätt förutsättningar att göra sitt jobb, att säkerställa en trygg elförsörjning i dag och resurser för att utveckla elnätet också för morgondagens behov, så kommer det att vara till nytta för oss alla.

Annica Lindahl

är regionchef inom Svensk Energi

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons