Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

1,5 miljon för ett enda jobb

/

Annons

För oss i Dalarna är Sälen, där besöksnäringen är en viktig industri, en naturlig plats för att följa upp effekten av den sänkta restaurangmomsen. Branschrepresentanter har varit tydliga med att momssänkningen ska få genomslag på priserna. Jag vet ingen som inte kommer att sänka priset sa ordföranden för Sälens Restaurangägares Förening Jonas Persson, i Gävle-Dala i förra veckan.

Jag kan i dag presentera en första preliminär uppföljning, baserat på prisinformation från 13 restauranger, som visar att flera restauranger i Sälenområdet inte genomfört några prissänkningar. Resultatet, som bygger på en jämförelse av priserna före och efter momssänkningen, är blandat; ett antal restauranger har sänkt priserna precis som utlovats. I dessa fall motsvaras dock inte prissänkningen av storleken på momssänkningen. När de gäller priset på dagens lunch har dessa inte sänkts i sex fall, utan bara i två och då med sju respektive tio kronor. Vad som är mer anmärkningsvärt är att åtminstone fyra restauranger inte genomfört några prissänkningar överhuvudtaget trots restaurangföretagarnas löften.  

Men momssänkningen handlar egentligen om något mycket viktigare är priset på en Toast Skagen. I grunden handlar det om politiska prioriteringar, hur vi bäst möter Sveriges framtidsutmaningar och bygger ett bra samhälle. Arbetslösheten beräknas ligga på strax under åtta procent de kommande tre åren. De tio procent som har lägst inkomster har under den senaste tiden fått se sina inkomster minska med 567 kronor i månaden. I den ökade barnfattigdomen ser vi den tydligaste konsekvensen av detta.

Sänkningen av restaurangmomsen kostade fem miljarder. Vad vi får för pengarna är mycket oklart. Konjunkturinstitutet spår att 3 500 jobb skapas; det innebär att varje nytt jobb kostar skattebetalarna smått sanslösa 1,5 miljoner kronor!

Det är i ljuset av detta som regeringens momssänkning blir absurd. Sverige är nu lika ojämlikt som USA på 1980-talet. Sänkt restaurangmoms löser inga framtidsproblem. De fem miljarderna bör istället användas investeras i utbildning, infrastruktur och social sammanhållning. Det vore långsiktigt bättre både för Sverige, för Dalarna och för besöksnäringen i Sälen.  

Kristoffer Strömgren

är medlem i Socialdemokraterna, Malung-Sälens kommun.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons