Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Vikten av att ta ansvar efter krisen

Nyligen presenterade regeringen sin vårändringsbudget (VÄB). Utöver de åtgärder som i spåren av corona redan vidtagits kom ytterligare besked om att korttidspermitteringarna nu omfattar hela 80 procent.

I och med budgeten så bekräftades även de satsningar – omfattande hela 20 miljarder – som tidigare presenterats och som syftar till att säkra välfärden i kommuner och regioner. För Dalarnas del innebär det 682 miljoner till länets 15 kommuner och Region Dalarna. Utöver det har regeringen gett besked om att samtliga regioner kommer att kompenseras för de merkostnader som drabbar sjukvården till följd av corona-krisen.

Allt detta är både nödvändigt och bra för att klara pågående kris, men när hjulen ska igång och börja snurra igen, då måste alla nivåer vara med och dra sitt strå till stacken. Givet de relativt dystra skatteprognoserna för kommande år kommer regeringen sannolikt behöva skjuta till ytterligare medel till kommunerna. Staten kommer även behöva bidra genom investeringar i bland annat infrastruktur och kommuner och regioner behöver – genom ett fortsatt genomförande av sina respektive investeringsbudgetar – axla rollen som motorer för att få samhällsekonomin på fötter.

För byggbranschen – en bransch som i Dalarna är en väldigt lokal bransch med många små lokala och regionala företag – så kommer ett fortsatt genomförande av planerade investeringar, både i den egna kommunala verksamheten och i de kommunala bolagens verksamheter, vara avgörande för fortlevnad.

Jämfört med andra branscher så är byggbranschen än så länge relativt förskonad. Men i takt med att konjunkturen sjunker och fler blir arbetslösa så kommer situationen för länets byggfirmor att försämras. Fler byggnadsarbetare kommer sannolikt bli arbetslösa. När vi samtidigt vet att ”ett byggjobb” genererar 2–3 andra jobb så kan man förstå att ett bakslag för byggsektorn kan leda till en negativ spiral för hela samhällsekonomin.

Vi är därför överens om att det är viktigt att Dalarnas kommuner och Region Dalarna drar sitt strå till stacken och genom ett fortsatt genomförande av sina respektive investeringsbudgetar, bidrar till att mildra effekterna. Det handlar om att satsa för framtiden, om att rädda jobb och i förlängningen om att rädda välfärden.

Lars Isacsson

Ordförande Socialdemokraterna Dalarna

Kim Söderström

Ordförande Byggnads GävleDala

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel