Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Vi vill se grönare kommunala bolag och hyreskooperativ i Falun

I Falun har vi några kommunala bolag, som Falu energi och vatten AB, Kopparstaden AB, Falu stadshus AB och Lufab. Bolagen styrs med hjälp av ägardirektiv som talar om vad bolagen ska göra.

Vi, Miljöpartiet de gröna i Falun, hade på senaste kommunstyrelsen (KS) många förbättringsförslag, i syfte att göra bolagen ännu grönare. Vi lade till att bolagen ska arbeta för att uppfylla både de globala målen i Agenda 2030 och målen i Parisavtalet.

Vi föreslog strykning av punkten att ombilda hyresrätter till bostadsrätter, vilket vi tycker är en riktigt dålig idé, och lade fram en helt ny punkt för Kopparstaden: Bolaget ska under perioden se över möjligheten att bygga eller ombilda minst ett flerfamiljshus till kooperativa hyresrätter med syftet att skapa blandade upplåtelseformer och bidra till omställning av samhället.

Våra kommunala bolag kan ta en ledande roll i omställningen till ett samhälle där vi ser till att hålla oss under 1,5 graders uppvärmning av planeten. Vi behöver också mer delaktighet på bostadsmarknaden, där hyreskooperativ – där hyresgästerna äger och driver husen tillsammans och utan vinstintresse – får en plats på bostadsmarknaden.

Vi vill att allt arbete i kommunen med råge ska överträffa målen i Agenda 2030 och Parisavtalet, och att fokus ska ligga på hur vi skapar en värld där våra barn har en ljus framtid och där respekt för djur och natur är en naturlig del av vardagen.

Ägardirektiven återremitterades och kommer tillbaka för diskussion och beslut och då hoppas vi att flera ställer upp på på våra förslag om grönare bolag.

Maj Ardesjö (MP), ledamot KS, Falun

Mats Wiklund (MP), ersättare KS, Falun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel