Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Vi vill satsa på de äldre i Orsa genom att bygga ett helt nytt äldreboende

Replik: Svar på Debattartikel från KD. Lillåhem behöver åtgärdas då byggnaden inte klarar kraven för ett särskilt boende när det gäller arbetsmiljö och våtutrymmen. Frågan har utretts länge och det är dags att komma till ett beslut.

Att köpa Orsagården till det pris som fastighetsägaren Stenvalvet har begärt är för dyrt, och inte ett ansvarsfullt sätt att hantera skattebetalarnas pengar. Delar av byggnaden är bortåt 50 år gammal med allt vad det innebär när det gäller installationer och avloppsstammar. Det finns ett behov av renovering av ytskikt i rum och våtutrymmen och avdelningsköken måste byggas om.

Beräkningar visar att skillnaden i investeringskostnad mellan att köpa, renovera och bygga ut Orsagården jämfört med att bygga nytt är liten. Det är därför vi förespråkar ett nybyggnadsalternativ som ersätter både Lillåhem och Orsagården.

Med vårt förslag utökas dessutom trygghetsboendet på Lillåhem med ett 30-tal nya lägenheter genom att ta i anspråk nuvarande särskilt boende där. Därmed löser vi ett stort behov av fler trygghetsboendeplatser.

Bygger man nytt kan man från början anpassa byggnaden efter framtida behov och nutida krav på ett särskilt boende där de senaste rönen inom äldre- och demensvård kan användas. Att samla boendet underlättar vid till exempel planering och nattbemanning. Maten ska vara en central del och det nya särskilda boendet utformas för viss tillagning på avdelningarna där doft av nylagad mat är en viktig del av omsorg och trivsel. Uppvärmnings- och driftskostnaderna blir lägre och vi får en byggnad som håller i 50 år. Vi ska tänka framåt!

Vi anser att Storgärdet är en bra lokalisering av ett nytt särskilt boende. Området har en merkostnad på grund av markens beskaffenhet, men sett över byggnadens livslängd är den liten. Just nu förbereds ytterligare undersökningar av marken för att få ett ännu bättre beslutsunderlag till Kommunfullmäktige. Alternativet Ön vid kyrkogården får troligen en högre merkostnad på grund av markförhållanden och föreslagen gång- och cykelbro över Lillån.

Storgärdet är centrumnära och det finns möjlighet att omvandla bäcken till en vacker miljö med dammar och planteringar. En pluseffekt är att ett område som ligger i blickfånget när man närmar sig Orsa får ett välbehövligt lyft. Regionen (landstinget) utreder om vårdcentralen ska flytta till nya moderna lokaler i anslutning till ett nybyggt särskilt boende. För detta är Storgärdet, till skillnad från Ön, ett bra alternativ.

Mikael Thalin

Ordförande i kommunstyrelsen

Håkan Yngström

Ordförande i omsorgsutskottet

Bernt Westerhagen

Ordförande i Orsa Lokaler AB

Samtliga representerar Centerpartiet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel