Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Vi vill ha svar innan valet – vilka partier är för och vilka är mot ett förbud av kärnvapen

Annons

Krig är det värsta som kan hända oss i Sverige. Två alternativa vägar är möjliga för att försöka undvika att Sverige dras in i krig.

Den ena vägen är den som Sverige tillämpat med framgång i ett par hundra år, att stå oberoende av de maktblock som systematiskt använder vapen som hot eller i begränsade krig. Denna svenska strategi har haft många kända förespråkare, exempelvis Dag Hammarskjöld och Inga Thorsson.

Deras och Sveriges redskap har varit samtal och försök att få motståndare att hitta andra lösningar än de väpnade. Hela FN:s existens bygger på tanken att minska orsaker till konflikter och "lösningar" med vapen.

Den andra vägen är det kalla krigets väg, att med stor vapenmakt avskräcka motståndare från att angripa. Om kärnvapen används innebär det troligen självmord för mänskligheten.  Har vi ledare i världen med omdöme nog att låta kärnvapnen stanna vid hot? Kärnvapenkrig lär göra stora delar av planeten obeboelig, miljoner människor kommer att dö och bomberna frigöra energi som ytterligare förvärrar klimatkrisen.

När FN:s generalförsamling för ett år sedan med överväldigande majoritet antog en resolution om globalt förbud mot kärnvapen var Sverige pådrivande. Men när nu samma resolution ska godkännas (ratificeras) av parlamenten i minst 50 stater för att börja gälla utsätts Sverige för påtryckningar från kärnvapenmakterna i NATO att inte ratificera. Och Sverige är på väg att vika sig.

Realpolitik? Det finns en dold förklaring till detta intellektuella och moraliska vansinne. Svensk vapenindustri exporterar till nästan alla länder som vill köpa, även om etiken för vapenanvändning inte följs. Stater som säljer vapen blir uppbundna av följdleveranser under lång tid och får svårt att bedriva en självständig utrikespolitik. På så vis har Sverige blivit starkt beroende av militäralliansen NATO, 50 procent av JAS delar kommer exempelvis från NATO-länder.

Nuvarande riksdag är till 90 procent mot FN:s förbud av kärnvapen. En stor majoritet av Svenska folket är däremot enligt Sifo för ett förbud. Frågan har politiskt begravts i en utredning till efter riksdagsvalet. Omsorg om oss medborgare? Demokrati? Omsorg om planeten? Icke. En handlingslinje styrd av kärnvapenmakter och krigsindustrin är så långt från ett fredsprojekt man kan komma.

Diskussioner och försök att skapa förståelse mellan länder är den enda vägen. Vi måste kräva ett klart ställningstagande av de politiker som kandiderar till riksdagen i september.

Bernt Lindberg,

Kampanjgruppen Dalarna/Västmanland för att Sverige skriver på FN:s kärnvapenförbud

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel