Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Vi tänker inte vara tysta längre – vi har inte råd att dra ner ett öre till från skolans budget i Falun!

Tusentals och åter tusentals är de slitvargar som gör ett fantastiskt vardagsarbete i svensk skola. Mina arbetskamrater är slitvargar och på lördag går vi ut på Stora torget i Falun för att ta vårt yrkesetiska ansvar! Efter år av smygande nedskärningar under täckmanteln effektiviseringar har vi fått nog. Nu tänker vi inte vara tysta längre.

Lärare, fritidspedagoger, elevassistenter och skolledare har ambitioner, kompetens och vilja att bygga en skola som både fostrar och rustar elever med kunskaper för att bli delaktiga i ett demokratiskt samhälle. Statens krav ställs allt högre och Skolverkets direktiv beskriver allt fler områden som skolan ska ansvara för. Från lärarfackligt håll har som grädde på moset, beskrivits hur lärares rena undervisningstid under 2000-talet ökat med två veckor per läsår utan att andra uppdrag tagits bort.

Vi vill sörja för att de elever som är i behov av särskilt stöd också ska få det. Det ger oss också Sveriges Skollag direktiv om. Det är varje unges rätt!

Samtidigt som skolans uppdrag ökat under de senaste åren har kommun efter kommun beslutat att spara och ställa ”effektiviseringskrav”. Falu kommun ligger redan i bottendivisionen av landets kommuner gällande ekonomiska satsningar på skolan. Men också här tycks besparingskraven nu ligga framför oss.

Inför år 2020 är nedskärningarna landsomfattande och kommer att slå hårt mot hela skolverksamheten. Besparingar och ”effektiviseringar” låter sig inte göras till orimliga nivåer utan att elevers kunskapsinhämtning får sig en rejäl törn, elever riskerar att inte få det stöd de har rätt till och slitvargarna tvingas betala med högre sjukskrivningstal och i värsta fall än mer flykt från yrket.

Vi har inte råd med fler elever som slutar skolan med otillräckliga kunskaper och riskerar hamna i utanförskap. Vi har inte råd att dra ner ett öre till från skolans budget i Falun! Vi är beredda att möta varje barns behov – om vi bara ges förutsättningar - om balans skapas mellan statens krav och de resurser som kommunen tillför!

”Vi i besättningen, personalen i skolan, kommer ta vårt ansvar. 12-13 oktober går Skolmarschen mot nedskärningar där vi som går med tar vårt etiska ansvar som yrkesutövare kring barnens framtid. Vi har också med oss barnens vårdnadshavare. De vill också barnens bästa” skriver initiativtagarna Alexander Skytte, Fritidshems- och Lärarupproret och Linnea Lindqvist, Skolledarupproret.

Fritidshemsupproret, Lärarupproret, Skolföräldrarupproret, Skolledarupproret och SYV-upproret samlar till räddningsaktion för skolan - Skolmarschen mot nedskärningar. Min kloka arbetskamrat säger: Att spara pengar på skolan är som att elda upp ytterdörren för att hålla huset varmt.

I Falun samlas vi lördagen den 12 oktober klockan 13 på Stora torget.

Åsa Hansson, specialpedagog Falun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel