Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Vi som drabbas av vindkraft vid Galmsjömyran undanskyms

REPLIK: På Tobias Samuelssons ledare "Gärna vindkraft, men det är klart Lumshedenbor protesterar när ingen kompenseras" den 20/7.

Tack Tobias för att du lyfter fram situationen för närboende och fastighetsägare i samband med stora vindkraftsprojekt som till exempel Galmsjömyran. Det talas mycket om klimat, energiomställning och kommunalt veto, men de som verkligen drabbas har hittills fått en undanskymd roll i nationella media och i den politiska debatten.

Eftersom jag citeras i din ledare vill jag göra ett förtydligande. Det jag sa i Dagens Nyheter var följande:

”Jag har inget emot vindkraftverk, men de ska inte placeras närmare än fem kilometer från bebyggelse. Och ska man placera dem närmare så måste man kompensera fastighetsägarna ekonomiskt och lösa in fastigheterna.”

För ett halvår sedan var jag ganska positiv till vindkraft. När vi själva drabbades av ett stort projekt i vår närhet blev jag tvungen att läsa på. Mycket snabbt växte insikten att projektet Galmsjömyran var en katastrof för boendemiljön, naturen och fastighetsvärden. Vindkraft är ett komplext område som berör livsmiljö, kultur, natur, energisystem, juridik och ekonomi. Föreningen Nej till vindkraft på Galmsjömyran har en hemsida med mycket information om dessa saker.

Om man lokaliserar vindkraftsprojekt långt från bebyggelse så har man löst en del av problemet.

Om man lokaliserar vindkraftsprojekt långt från bebyggelse så har man löst en del av problemet. Dock inte vad gäller natur och energisystem. I Lumsheden har vi vindkraftsanläggningen Mombyåsen på cirka sju kilometer från till bebyggelse. Tolv vindkraftsverk, 190 meter höga. För boende har detta varit acceptabelt. För Galmsjömyran planeras 280 meter höga vindkraftsverk endast en kilometer från bebyggelse!

Bygg ingen vindkraft närmare bebyggelse än 20 gånger vindkraftsverkens höjd (20 x 280 = 5 600 meter). I allra värsta fall måste exploatören vara redo att köpa berörda fastigheter som ligger närmare.

Lars Kallberg, Lumsheden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel