Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Vi socialdemokrater står upp för de beslut som har fattats om Falu centrum - upp till nuvarande styre att fullfölja arbetet

Replik: De senaste dagarna har Falu centrum debatterats på ledarsidor och debattsidor. Det välkomnar vi Socialdemokrater. Vi behöver fler – inte färre -debattörer och medborgare som engagerar sig i frågan om ett levande centrum.

Tyvärr är det dock så att en del felaktigheter har presenterats via tidigare inlagor. Centrumhandeln har i Falun inte tappat jämförelsevis många arbetstillfällen - snarare gäller tvärtom. Man kan inte jämföra äpplen och päron - centrumhandeln är inte liktydigt med handeln totalt.

Vidare har frågan om tillgänglighet till och i centrum varit på tapeten. Utmaningarna har, av tidigare debattörer, staplats på varandra. Här vore det smakfullt – kan vi Socialdemokrater tycka – att även nämna att tillgängligheten har ökat för såväl fotgängare, cyklister och bussresenärer. Inte minst genom det nya resecentrum som har byggts och Knutpunkten för bussresenärer.

Därtill har fullmäktige antagit en strategi för centrum och en åtgärdsplan för bland annat Korsnäsvägen. Vi förväntar oss nu att det nya borgerliga styret ser till att dessa blir genomförda fullt ut.

Handeln är i ett utvecklingsskede som kräver nytänkande. Såväl internethandeln som externhandeln har varit svåra konkurrenter för centrumhandeln generellt. Här är Falun inget undantag. Vi Socialdemokrater står upp för de beslut som tidigare har fattats i bred politisk enighet om att inte satsa på externhandeln som kan riskera att konkurrera ut centrumhandeln så som den har gjort i till exempel Borlänge.

För en positiv utveckling av handeln i Falu centrum krävs att företagen hänger med i utvecklingen och tar till sig de nya strömningar som råder där shopping bland annat måste vara en upplevelse som erbjuder mer än bara billiga varor. Här är inslag som restauranger, kaféer, gröna oaser och lekparker viktiga.

Vi behöver tillsammans skapa attraktiva miljöer att promenera och att shoppa i - så som har gjorts längs till exempel Falugatan och Östra Hamngatan de senaste åren under socialdemokratisk ledning. Detta arbete måste nu fullföljas med fortsatt utbyggnad av Å-rummet, iordningställande av Vasaparken och bebyggelse på Rödbro då en stor oanvänd grusyta (tillfälligt använd som parkeringsplats) inte skapar en attraktiv miljö.

Vi förväntar oss att nuvarande styre i kommunen ser till så att detta blir åtgärdat så fort som möjligt!

Jonas Lennerthson (S), oppositionsråd

Susanne Norberg (S), oppostionsråd

SVAR DIREKT

Det finns flera vittnesmål om hur det sänkte handeln att Knutpunkten flyttade ut bussarna från centrums mitt till dess ytterkant. Bara tio procent av kunderna tar sig till handlarna med buss, framgår av Strategi för utveckling av Falu centrum 2018-2025, som dessvärre konstaterar att busstrafiken inrättats för pendling Falun-Borlänge, inte för kunderna och handelns behov.

Cykelsatsningarna omnämns också i strategins utvärdering av nuläget – trots miljonerna som investerats cyklar inte folk till centrum i större utsträckning nu än förr. Tillgängligheten S lyfter fram används inte.

Det är sannerligen en mycket klen tröst att det är i hela Falu kommun och inte bara i Falu centrum som handeln tappat mest jobb i Sverige under en tioårsperiod.

Ju mer korrigeringar av de misstag och planer som antogs under Jonny Gahnshags (S) tid som ledande politiker vad gäller samhällsplaneringen, desto bättre vore det antagligen. Det nya styret borde inte fullfölja den övergripande målsättningen att steg för steg göra det allt sämre att vara bilist i Falun oavsett bilens miljöpåverkan.

Jens Runnberg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel