Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: "Vi måste vara självkritiska" - Jan Bohman (S) om Borlänges framtid

Borlänge kommun har ett tufft ekonomiskt utgångsläge. Vi politiker kommer därför att ta fram kvasten och städa trappan uppifrån och ned.

För år 2020 kommer det att vara återhållsamhet vid återbesättning av tjänster, inköp, anlitande av konsulter samt till nya utvecklingsinitiativ. Vi skjuter även fram insatser där det är möjligt. Investeringsplanerna har reducerats.

Vår prioritering är att värna kommunens kärnverksamhet – om omsorgen och dess personal som har slitit hårt under corona-pandemin och skolan som redan har ett tufft utgångsläge. Vi kommer att prioritera Borlänges barn och gamla. Därför kommer vi att städa trappan från toppen och minska kommunens administration.

Vi måste vara självkritiska. Vi måste se över vad vi ska sluta med och våga ta tuffa beslut.

För att klara budgeten kommer det att krävas ett gemensamt sparpaket, detaljerna kommer att arbetas fram under tidig höst. Det största sparkravet läggs på kommunstyrelsen vilket kommer att leda till en minskad administration.

En genomlysning av administrationen kommer även att ske i övriga nämnder. Omsorgsnämnden och barn- och utbildningsnämnden får behålla sina tidigare utökade ekonomiska ramar, en uppräkning på 1,5 procent. Socialnämnden får ett tillskott på 42,5 miljoner kronor jämfört med år 2020. Det tillskottet beror mestadels på lagstadgad verksamhet.

Trots en tuff budget så kommer vi att fortsätta arbetet med en offensiv jobbstrategi och en minskad sjukfrånvaro vilket kan skapa positiva effekter för såväl verksamheter som ekonomi.

För perioden 2021-2024 planerar kommunen investeringar för ungefär 1,4 miljarder kronor. Av dessa planeras investeringar i förskolor och skolor på ungefär 900 miljoner kronor.

Jag hoppas även att staten nu förstår kommunernas pressade situation och ger ökade medel också efter pandemin – för 2021 och framåt. När Arbetsförmedlingen får mindre resurser, när Försäkringskassan har flyttat kostnader till kommunerna och när staten inte lyckas med etableringen av nyanlända inom två år – då förs både ansvaret och kostnaderna över till kommunerna.

Staten har under en lång tid – oavsett vilka partier som har suttit i regering och styrt landet – lagt över kostnader på kommunerna.

Borlänge har tagit ett stort socialt ansvar och hela tiden tänkt kreativt. Som kommunstyrelsens ordförande hoppas och förväntar jag mig nu att staten förstår att läget var tufft redan innan pandemin. Jag hoppas på ökad förståelse och ökat ansvar. Kommunerna kan inte skära ned i oändligheten. Staten måste ta sitt ansvar så som vi kommuner har tagit vårt.

Jan Bohman (S) Kommunstyrelsens ordförande i Borlänge

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel