Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Vi måste stå upp mot krafterna som vill begränsa jakten - har du aldrig haft skogsbarr innanför skjortan ska du inte ta jaktbeslut

Vildsvinen breder ut sig i Dalarna och trycket från markägarna är högt på ökad avskjutning. Med tillstånd att använda kamera vid åtel skulle det bli lättare att både inventera och se vilka tider som åteln besöks, skriver Ulf Berg och Mats Larsson, ordförande respektive vice ordförande för Svenska jägareförbundet Dalarna.

Vi lever i en alltmer urbaniserad värld och även i vårt land bor allt fler i större städer även om antalet boende på landsbygden inte minskar. Vi tror att en av de stora utmaningarna i morgondagens debatt är att värna jakten som har haft stor betydelse sedan urminnes tider. I dagens jakt är viltvård och etik viktiga beståndsdelar.

En av anledningarna till Svenska jägareförbundets födelse var att värna viltstammarna. Uppenbart saknar många som uttalar sig mot jakt kunskap i ämnet. Men ser vi till mätningar har jägare ett mycket högt förtroende hos svenska folket.

LÄS MER: Debatt: Handling saknas från regeringen i jakt- och viltfrågor

I bland ifrågasätts jakt- och viltvårdsuppdraget mera känt som Allmänna uppdraget som Svenska jägareförbundet har uppdrag att sköta. Första avdelningen av Jägareförbundet bildades redan på 1830-talet och 100 år senare, 1938, antogs en ny jaktlag i Sveriges riksdag.

Då fick också förbundet det allmänna uppdraget och under alla dessa år har det skötts på ett sätt som medfört att det finns kvar som uppdrag än idag. Det finns heller inget bärande argument för att det skall förändras. Vi har idag starka viltstammar med få undantag. Det är avgiften för statligt jaktkort som finansierar det allmänna uppdraget, inte statlig skatt.

Vi måste stå upp mot de krafter som försöker försämra möjligheterna att utöva jakten och det är nödvändigt att verka för färre regler. Bland annat behöver politikerna förenkla möjligheterna att få tillstånd för åtelkameror.

LÄS MER: Debatt: Nej, vi vill inte ha framhastade förändringar i EU:s vapendirektiv

Ett exempel på en vansinnig regel är att hund vid björnåtel inte får släppas i närheten av åteln. Björnstammen skall förvaltas och ett visst antal skall skjutas. Om en observation görs av en ensam björn vid en åtel så kan det faktum att hunden inte får släppas på platsen medföra att en björnhona med ungar blir den som hunden anträffar först. Helt i onödan kan detta i värsta fall leda till att en björn som är fredad skjuts.

Vildsvinen breder ut sig i Dalarna och trycket från markägarna är högt på ökad avskjutning. Med tillstånd att använda kamera vid åtel skulle det bli lättare att både inventera och se vilka tider som åteln besöks. En generell dispens att använda rörlig lampa vid jakt på vildsvinen i växande gröda skulle också förenkla förvaltningen.

Beslut om jakt skall fattas i Sverige och inte i Bryssel. Jakten är viktig för många som bor i Dalarna och det är angeläget att så många beslut som möjligt fattas här i Dalarna. Vi tror att de som är vana att vistas i skog och mark är bättre på att fatta relevanta beslut i jaktfrågor. Har du aldrig haft barr innanför skjortkragen är risken stor att du fattar beslut på fel grunder.

LÄS MER: Insändare: Genant att "miljömuppar" ges dubbelt så mycket inflytande som markägare i jaktfrågor

Ulf Berg, ordförande Svenska jägareförbundet Dalarna

Mats Larsson, vice ordförande Svenska jägareförbundet Dalarna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel