Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Vi kan inte på några villkor stödja ett kulturhus i Borlänge som bygger på en flytt av Dalasinfoniettan

 
Konserthusfrågan i Falun
Visa alla artiklar

När Borlänge kommun för ett par veckor sedan gick ut offentligt med att en flytt av Dalasinfoniettan och Musik i Dalarna ingick i planerna på ett kulturhus i Borlänge så reagerade jag starkt på hur Borlänge kommun arbetar med det uttalade målet att få till en flytt av kulturverksamheter från Falun till Borlänge.

Jag är glad att jag gjorde det, för det har inneburit att allt fler Falubor och Falupolitiker nu reagerar mot hur Borlänge i sin egenskap av ledande fäste för (S) i länet försöker styra den regionala utvecklingen på sina villkor.

Bilden av att Falu kommuns engagemang i Musik i Dalarna och Dalasinfoniettan skulle vara svalt är missvisande. Falun är en kulturkommun och tillhandahåller både lokaler och direkt ekonomiskt stöd till länsmusiken långt utöver vad övriga kommuner i Dalarna gör.

Lokalerna i Kristinehallen är också betydligt mer ändamålsenliga än vad som har antytts i debatten. De har från början anpassats med hänsyn till Dalasinfoniettans krav på akustik. Det finns dock förbättringsmöjligheter, och den diskussionen har nu börjat föras. För min del är jag optimistisk om att vi kommer att kunna tillmötesgå de önskemål som Dalasinfoniettan har gett uttryck för (DT Debatt 2/5).

Det finns anledning att titta på om lokalsituationen kan förbättras när det gäller möjlighet att ordna repetitionslokaler i anslutning till konserthallen. Men som Susanne Norberg (S) konstaterar i ett inlägg på DT Debatt den 27/4 så råder Falu kommun inte över detta utan det är landstinget som hyr sinfoniettans repetitionslokaler av en privat fastighetsägare. Jag välkomnar en fortsatt dialog med landstinget och Musik i Dalarna så att förutsättningarna kan förbättras.

Kulturföreningen Magasinet har uttryckt stark oro för framtiden om planerna på ett kulturhus i Borlänge sätts i verket. Jag instämmer i den oron och konstaterar att det som planeras i Borlänge uppenbarligen är ett kulturhus som inriktar sig på att ta över eller konkurrera med verksamheter som redan finns i Falun. Om det blir verklighet så slår det direkt mot kulturlivet i Falun vilket skulle vara mycket olyckligt.

För min del vill jag vara helt tydlig med att jag anser att Falu kommun inte på några villkor kan stödja planerna på ett kulturhus i Borlänge som bygger på en flytt av Dalasinfoniettan och i förlängningen kanske medför en ännu mer allvarlig utarmning av kulturlivet i Falun.

Det råder inget tvivel om att planerna på att flytta över kulturverksamhet från Falun till Borlänge har gjorts upp mellan ledande företrädare för (S) i Borlänge och Landstinget Dalarna. Jag är fast besluten att ta kamp när (S) i Borlänge vill köra över Falu kommun och styra den regionala utvecklingen efter sina villkor. 

Om Borlänges politiska ledning vill skapa ett kulturhus så ska de satsa på nya verksamheter som kompletterar det som finns i Falun, inte försöka ta över eller slå ut det kulturliv som finns i vår kommun. Det skulle stärka både Borlänge och Dalarna. Då finns det förutsättningar för fortsatt samtal och samarbete.

Min uppfattning är att Falun som residensstad ska vara det självklara centrumet för länskulturen även i fortsättningen. Att köra på i gamla hjulspår får däremot inte vara aktuellt. Jag vill se en mer offensiv kulturpolitik i Falun. Det är hög tid för oss i Falun att ta tag i rodret och visa att vi förstår hur viktig kulturen är både för vår kommuns utveckling och för Dalarna.

Joakim Storck, kommunalråd och gruppledare för Centerpartiet i Falun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel