Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Vi i Dalasinfoniettans vänner föredrar också ett nytt konserthus

 
Konserthusfrågan i Falun
Visa alla artiklar

Frågan om en upprustning av Kristinehallen kontra ett nybygge till ungefär samma kostnad har varit livligt debatterad den senaste tiden – och med all rätt, för detta är mer eller mindre en ödesfråga för Faluns framtida musikliv. Vilket beslut man än tar kommer det att ha återverkningar i många år.

Den stora majoriteten av insändarna och debattartiklarna har också, ofta med stort eftertryck, förkastat förslaget om upprustning till förmån för att satsa på något nytt och mera ändamålsenligt i stället för en halvmesyr.

Vi i Dalasinfoniettans vänner vill nu dra vårt strå till stacken.

Vår förening, som startades i februari 2012 på önskemål från Dalasinfoniettan, är en fristående ideell organisation utan ekonomiska eller andra kopplingar till Musik i Dalarna. I våra stadgar står också att vi inte ska ställa några som helst krav på Musik i Dalarna, rörande till exempel program- och repertoarval, tillsättningar av tjänster eller organisationen som helhet.

Vår uppgift är att stötta och uppmuntra musikerna och vara en länk mellan publiken och orkestern, och i den uppgiften ingår också, anser vi, att så långt vi har möjlighet att påverka, se till att musikerna har en dräglig arbetsmiljö. Det anser vi inte att de har nu och inte heller att den ”nya” Kristinehallen kommer att vara tillfredsställande på den punkten.

Musikerna själva har också tydligt markerat i en debattartikel att de känner stor oro för sin framtida arbetssituation.

Liksom alla andra som yttrat sig i frågan anser vi att en nybyggnation hade varit den vettigaste lösningen. Nu är ju beslutet att restaurera Kristinehallen redan taget och hela diskussionen framstår därmed som en skendebatt, men det har ändå varit värdefullt och glädjande att så många har engagerat sig.

Och visst kvarstår fortfarande många obesvarade frågor. Inte minst: Hur påverkas det rikhaltiga övriga musiklivet i Falun? Det är en fråga som kommit i skymundan!

Hans Barksjö

Ulf Caresten

Göran Forsling

Birgitta Hellström

Christer Paulsson

Sonja Raihle

Kerstin Öhrn,

styrelsen för Dalasinfoniettans vänner

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel