Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Vi har gjort vårt när det gäller krav på inlämnade uppgifter

Annons

Peter Henriksson undrar vad han ska be om ursäkt för. Så vi försöker vara lite tydligare:

Henriksson etiketterar tjänstepersoner som ”Borlänge kommuns socialdemokratiska bidragsadministratörer”.

Han skriver vidare ”men vi vägrar en ordning där pengar betalas ut antingen kravlöst eller till organisationer som ägnar sig åt att tacka för bidragen med att kampanja för socialdemokraterna.”

Han påstår att kommunala skattemedel slussas ”direkt in i föreningar som (…) ägnar sig åt att stödja socialdemokraternas fortsatta maktinnehav”.

I Henrikssons replik försöker han legitimera sina absurda påhopp på tjänstepersoner och föreningar genom att punkta upp ett antal slutsatser ur en rapport som KPMG skrivit på uppdrag av Borlänge kommuns revisorer.

Jodå Peter Henriksson – vi har läst rapporten och vi har inget att invända mot att det formuleras mål och syften med föreningsbidragen, ej heller att återrapportering och kontroll ska bli effektivare. Men nu var det inte det som var huvudsyftet med ditt ursprungliga inlägg. Rubriken på ditt inlägg var: ”Vi i M vägrar ge bidrag till Borlänges sosseorganisationer.”

Vi tycker alltså att du ska be om ursäkt för att du anklagar tjänstepersoner för politiserad bidragsgivning och för att du påstår att föreningar och organisationer i Borlänge skulle bedriva socialdemokratiska kampanjer. Ledarskribenterna i DT har i och för sig konstaterat att även om det senare så skulle vara fallet så utgör det inte en laglig grund för att dra in stödet. Vi tror ändå inte att föreningslivet i Borlänge vill få en stämpel som att de bedriver socialdemokratisk (eller annan) partipolitik för att tacka för bidragen.

Att Henriksson inte tycker sig att fått tillräckligt med underlag kan vi bara beklaga. Vi har gjort vårt när det gäller krav på inlämnade uppgifter. Och återigen: Du är varmt välkommen till oss, vi svarar gärna på frågor kring vår verksamhet.

Men vi vill också betona att förenings- och organisationslivet har sin grund i fritt och frivilligt engagemang och insatser. Ett samhälle med vitala föreningar blir ett dynamiskt och öppet samhälle. Vi arbetar för att utveckla demokratin och ge våra medlemmar och besökare större möjligheter att helt enkelt förverkliga sig själva. Det kan tyckas vara stora ord men för de flesta föreningar är detta det övergripande syftet. Om du, Peter Henriksson, vill ha en kommun med engagerade medborgare så bör du inta en betydligt mer generös och ödmjuk attityd till ideellt föreningsliv.

Kristina Svensson

ordförande Verdandi Borlänge

Annakari Berglund

ordförande Verdandi Dalarna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel