Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Vi håller med insändarskribenterna

På senare tid har vi kunnat läsa flera insändare om trafiksäkerhetsfrågor, exempelvis Cykelpendlare som kritiserade den borgerliga minoritetens förslag att återinföra dubbelriktad trafik på Stigaregatan och Annie Anell skrev att hon ville kunna cykla säkert till skolan. I anslutning till dessa insändare vill vi berätta om vår motion om säkra skolvägar som ska debatteras i kommunfullmäktige på torsdag den 21 november.

Vi håller helt med både Cykelpendlare och Annie Anell om att det behöver bli betydligt bättre förutsättningar för gående och cyklister. Annie Anells cykelväg från Stennäset till stan i Falun ska inte behöva vara ojämn och gropig. Skolelever och andra som rör sig längs Stigaregatan ska inte behöva känna sig trängda av bilar. Vi vill att fler ska kunna gå och cykla istället för att åka bil. Det är viktigt både av folkhälsoskäl och miljöskäl. Barn behöver mer daglig rörelse och att gå eller cykla till skolan är en viktig del av det.

Trafiken kring skolor och förskolor upplevs av många som farlig och ohälsosam. Det är ett skäl till att många låter bli att gå eller cykla och stället blir skjutsade i bil. Ju fler som blir skjutsade i bil desto mer ökar trafikfaror, buller och utsläpp. Ju sämre miljön blir kring skolorna desto färre kan eller vill gå och cykla. Vi vill med vår motion vända utvecklingen och se till att vägarna till skolor och förskolor i Falu kommun blir trafiksäkra.

När motionen behandlades i miljö- och samhällsbyggnadsnämnden bifölls den. Även så i Kommunstyrelsens utvecklingsutskott. Men när den togs upp i Kommunstyrelsen ville det borgerliga minoritetsstyret + SD att den skulle anses besvarad eftersom de hävdar att det redan pågår arbete för säkra skolvägar och att det inte behöver förstärkas.

På torsdag ska motionen slutligen tas upp på kommunfullmäktige för beslut. Där ska vi argumentera för att den ska få bifall eftersom vi tycker att arbetet med säkra skolvägar behöver förstärkas och tillföras mer resurser. Vi vänder oss nu därför till alla som också tycker att det är viktigt med trafiksäkra skolvägar och ber er: Kontakta de borgerliga politikerna och politikerna i SD och fråga om de inte kan ändra sig? Kom ihåg vad Greta Thunberg visat: Ingen är för liten för att göra skillnad!

Maj Ardesjö (MP)

Språkrör och ledamot i kommunfullmäktige i Falu kommun

Elisabeth Åsenius (MP)

Representant i Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden och i Barn- och utbildningsnämnden i Falu kommun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel