Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Vi från Falu kommuns sida borde ha varit duktigare på att informera och föra dialog

Svar till Bernt Lindberg om asfaltbanan på Lugnet.

Under veckan som gick har jag tagit del av vilka beslut som är tagna kring asfaltbanan på Lugnet. Jag har också besökt Lugnet och studerat byggnationen av asfaltbanan tillsammans med representanter för kultur- och fritidsförvaltningen, miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen och Lugnet i Falun AB. Både tjänstemän och politiker deltog. Länsstyrelsen var också representerad, både från naturvård och kulturmiljö.

Jag har fått del av beslutshandlingar från Kultur- och fritidsnämnden och från Lugnet i Falun AB. Jag har också tagit del av Länsstyrelsens beslut. Min bedömning är att de beslut som krävs finns och har tagits i rätt instans.

Det är uppenbart att det i den här frågan finns en intressekonflikt mellan idrottens intressen och intresset att bevara kulturmiljön. Fritid och idrott är dock ett uttalat ändamål för naturreservatet, och utvecklingen av Lugnet som lokalt och nationellt centrum för idrott på alla nivåer har pågått sedan 1970-talet. Att såväl det lokala som det nationella intresset för idrotten tillvaratas ligger i Falu kommuns intresse.

Asfaltbanan kommer att spela en viktig roll för Lugnets fortsatta utveckling och Faluns position som nationellt centrum för bland annat skidsporten under åren som kommer. Den skapar också stora möjligheter för handikappidrotten. Med bakgrund av det så tycker jag att man kan försvara det ingrepp i kulturmiljön som asfaltbanan utgör. Men Falu kommun är också en världsarvskommun, och det är viktigt att vi vårdar våra kulturarv på ett ansvarsfullt sätt.

Därför legitimerar fritids- och idrottsändamålet, som jag ser det, inte att det är fritt fram att göra vilka ingrepp som helst i kulturmiljön. Precis som det uttrycks i reservatsbestämmelserna så finns det ett stort värde av att så långt möjligt ta tillvara det småskaliga odlingslandskapet på Lugnet så att den unika miljön förstärker områdets värden även för idrotten. Därför är det viktigt att vi i Falu kommuns organisation har ett förhållningssätt som bygger på att det är möjligt att arbeta för tillskapandet av asfaltbanan samtidigt som rimliga hänsyn måste tas.

I samband med rundvandringen på Lugnet så uppmanade jag kommunens representanter att vidta de åtgärder som krävs för att utifrån givna förutsättningar se till att anpassningen till kulturlandskapet blir så bra som möjligt. Jag anser också att vi från Falu kommuns sida borde ha varit duktigare på att informera och föra dialog om vilka planer som finns för Lugnet. Där får vi försöka göra bättring.

Joakim Storck (C)

Kommunalråd – kommunstyrelsens ordförande, Falu kommun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel