Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Vi förväntar oss att våra politiker tar ansvar för ett mänskligare arbetsliv – här är råd till Region Dalarna

Annons

Det råder stor brist på viktiga yrkesgrupper inom Region Dalarna. När det inte går att rekrytera nya medarbetare blir arbetet tungt. Det riskerar också att göra vården mindre effektiv och mindre patientsäker. Vision välkomnar konkreta åtgärder för ett mänskligare arbetsliv.

Många medarbetare inom välfärden kommer att gå i pension de närmaste åren och antalet nyutbildade täcker inte upp rekryteringsbehoven. Arbetsförmedlingen bedömer att både bristen på tandsköterskor, medicinska sekreterare och vårdadministratörer kommer att hålla i sig under de kommande fem åren.

Även inom andra yrkesgrupper ses rekryteringsproblem. Vi ser till exempel en hög personalomsättning på chefer och stora svårigheter att hitta någon att anställa. Det är helt enkelt inte tillräckligt attraktivt att ta på sig chefsuppdrag inom hälso- och sjukvården idag. En orsak kan vara att chefskap inte alltid ses som en profession i sig utan ett sidouppdrag.

Hög personalomsättning ställer till många problem i verksamheten. Arbetsmiljön är idag ansträngd när det inte går att hitta nya medarbetare. Det blir svårt att leverera en god och effektiv vård och service när verksamheten har en stor personalomsättning och många vakanser.

Vision vill också se mer inkluderande arbetsplatser som välkomnar medarbetare med vitt skilda erfarenheter. Välfärden behöver människor med olika bakgrund, förutsättningar och funktionsvariationer. Vision vill understryka att arbetsgivaren Region Dalarna har ett stort ansvar för att förbättra arbetsmiljön samt locka nya medarbetare till våra viktiga och spännande verksamhetsområden.

Vision uppmanar därför arbetsgivaren att:

• Öka lönespridningen. Det måste vara möjligt att göra lönekarriär och då krävs en större löneskillnad mellan nyutexaminerad och yrkeserfaren.

• Erbjuda moderna arbetsvillkor. Gör det lättare att kombinera yrkesliv och privatliv, till exempel genom ökade möjligheter till distansarbete.

• Prioritera arbetet för inkluderande arbetsplatser och ge chefer förutsättningar att leda mångfald. Värdera olika bakgrund, livsstil och funktionsvariationer högre. När alla kan vara sig själva på jobbet får vi ett mänskligare arbetsklimat.

• Ge chefer bättre förutsättningar att leda. Se över antalet medarbetare så att chefer har tid att vara närvarande. Chefskap är en profession som självklart ska ge rätt till löneutveckling och personlig utveckling.

Region Dalarna måste bli en mer attraktiv arbetsplats som även lockar framtidens medarbetare. För detta krävs en god arbetsmiljö, bra löneutveckling och moderna arbetsvillkor. Vi förväntar oss att våra politiker tar ansvar för ett mänskligare arbetsliv. Vision bidrar gärna med konstruktiva förslag i det arbetet.

Angelika Vicente, ordförande Vision Region Dalarna

Veronica Magnusson, förbundsordförande Vision

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons