Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Vi bygger för alla - även för de välbärgade!

Annons

Slutreplik: Att driva nya idéer i Falun möter ofta stort motstånd. Den här gången gäller det förslaget om byggandet av bostäder på vatten.

Socialdemokraterna anser att förslag bara vänder sig mot de välbärgade. De anser också att våra naturtillgångar går förlorade om vi skulle bygga bostäder på vatten och de ger uttryck för att vilja behålla det konventionella, vedertagna, sättet att bygga på. Inget ska byggas för dem med feta plånböcker och allt ska vara lagom.

Socialdemokraternas synsätt gör mig en aning fundersam. Ska inte politiken skapa förutsättningar för mångfald samt möjliggöra utveckling med hjälp av olika influenser från landet och från hela världen? Vad har vi omvärldsbevakningen till om vi inte använder den till något vettigt? Politik är att vilja något och det är att utföra något. Eller åtminstone att lyfta upp olika, nytänkande, idéer till diskussion.

Jag kan dock förstå att Socialdemokraternas bostadspolitiske talesperson behöver mer tid på sig att smälta nya, modiga och obeprövade idéer - även om de förstår att idén utgör en potential utveckling och expansion av Falun som stad. Tekniken finns och andra har gjort det - varför skulle inte Falun prova?

Vi Kristdemokrater vill bygga för alla! Utifrån behov och attraktion ska byggandet ligga i linje med stadens utvecklingsanda. Att bygga på vatten ligger i tiden. Medborgarna ska tycka om det - vilket de redan gör.

Byggandet av bostäder på vatten innebär dock inte att vi ska ge avkall på naturen - snarare tvärtom. Vi ser våra naturtillgångar som en viktig resurs för stadens utveckling och vatten är en viktig infrastruktur som kan lösa bostadskrisen. Byggandet på vatten kan innebära studentlägenheter, radhus, kontor och restauranger till de som söker något nytt. Det är bara fantasin som sätter gränser.

Vi ska också bygga nya bostäder för de välbärgade som betalar skatt och är medborgare - är det är så fel?

Att våga tänka nytt är modigt! Och trots att Socialdemokraterna nu är kritiska är det trösterikt att veta att de kan komma igen - det har hänt förr! Men jag vet att det kan ta tid.

Ett färskt exempel på detta är förslaget från Kristdemokraterna 2005 om att få delregementet tillbaka. Då höjdes röster från Socialdemokraterna om att vår idé var att måla med stora pendeldrag . De andra partierna hade svårt att förstå idén. När tiden var mogen och förslaget skulle antas ville dock alla gärna tala om att det var deras egen idé - då var det inte längre så tokigt att förverkliga Kristdemokraternas förslag.

Jag är en tålmodig banbrytare som aldrig kommer att hämma utvecklingen med motiveringen att det var bättre förr eller att det inte går att göra på ett nytt sätt. Det finns många idéer att glädjas åt som kan utveckla Falun. Det är så vår politik fungerar.

Alltså - det är bara mod och vilja som saknas hos Socialdemokraterna anser jag. Våga och stå upp för utvecklingen!

Katarina Gustavsson KD

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel