Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Vi behöver en samhällelig industripolitik – nationalisera naturresurser och basindustri

 
Nedläggningen av Kvarnsvedens pappersbruk
Visa alla artiklar

Den 20 april nåddes vi av beskedet att Stora Enso förbereder stängningen av deras båda tryckpappersbruk i Kvarnsveden och Veitsiluoto i Finland.

Ledningen för Stora Enso menar att vinsterna är otillfredsställande. I samma pressmeddelande meddelar Stora Enso att företagets vinst förväntas öka med 35 miljoner euro årligen på grund av beslutet. Förra året gjordes en total vinst på 650 miljoner euro, nästan 6,6 miljarder kronor.

Totalt 1110 drabbas av uppsägning och går en oviss framtid till mötes. 440 av dem på Kvarnsvedens bruk. En stor arbetsplats som försvinner drabbar inte bara Borlänge utan även omkringliggande samhällen, varje jobb på bruket ger fler jobb inom underhåll, transport samt inkomster till de lokala näringarna.

Den stora frågan är vad Stora Enso kommer ta för ansvar för dessa samhällen. Företaget har bedrivit verksamhet i Dalarna i 800 år, mest känt under namnet Stora Kopparbergs Bergslag. De har gjort vinster på tusentals arbetares ryggar och svett. Vi kommunister anser att Stora Enso har ett ansvar gentemot befolkningen i Borlänge och Dalarna, som i generationer byggt upp vinsterna i världens fjärde största skogsbolag.

Det kommer inte som en nyhet att tryckpappersindustrin går ner pga förändrade samhällsvanor. Företaget har haft gott om tid att påbörja övergången till att producera andra produkter inom biomaterial och andra pappersprodukter där efterfrågan ökar.

Vi i Kommunistiska Partiet kräver att alla naturresurser ska nationaliseras och all basindustri ska vara i statlig ägo

Detta tar Stora Ensos VD, Annica Bresky, själv upp i pressmeddelandet och säger att företaget ska satsa på ”förpackningar, byggnadslösningar och innovationer inom biomaterial, där vi ser en tillväxtpotential.”

Det företaget gör med Kvarnsvedens bruk är att tävla med alla andra tryckpapperstillverkare om vem som kan överleva till lägst vinst per sålt ton tryckpapper. Detta för att krama ut så mycket vinst som möjligt ur sina fabriker och arbetare för att sedan stänga ner. Ur kapitalistisk synpunkt är detta logiskt, maximal vinst genom att pressa ner kostnaderna. Ett kapitalistiskt företag har inget ansvar gentemot anställda, familjer och omkringliggande samhällen. De har endast ett ansvar, största möjliga avkastning till aktieägarna per investerad krona. Utifrån denna lag utnyttjas natur och mänskliga resurser så länge man kan slå mynt på dem. Då vinsten i kommande kvartalsrapporten inte tillfredsställer investerarna läggs fabriken ner eller flyttar dit vinstmarginalen är större. Den så kallade fria marknaden och de privata storföretagen är oförmögna att ta samhällsansvar.

Vi i Kommunistiska Partiet kräver att alla naturresurser ska nationaliseras och all basindustri ska vara i statlig ägo, som till exempel LKAB. Så att de rikedomar som arbetarna producerar sätts under demokratisk kontroll och går till att trygga jobb och välfärd i de samhällen som skapat dem.

Andreas Mångberg pappersarbetare och facklig sekreterare (K) Jorge Nunez Ordförande (K) Ludvika, Daniel E Thomsson (K) Borlänge, Mattias Lindvall (K) Falun, David Johansson (K) Grängesberg , Christer Larsson (K) Smedjebacken. Kommunistiska Partiet Dalarna.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel