Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Vi behöver en ny sjukvårdsmodell

Erfarenheterna under pandemin och att vårdskulden växer visar på behovet av en ny sjukvårdsmodell.

Med dagens splittrade sjukvårdsorganisation på 21 självstyrande regioner går det inte att åstadkomma en högspecialiserad och jämlik sjukvård, oberoende var i landet man bor.

Landstingsmodellen har spelat ut sin roll. Det politiska ansvaret för sjukvårdens finansiering och styrning bör ligga på staten, precis som det är i de flesta av Europas länder.

Norge och Danmark kan fungera som inspiration. Norges förstatligande av specialistsjukvården för tjugo år sedan, har inneburit likvärdig vård i hela landet och kortare köer.

Trots att sjukvården är en av de allra viktigaste samhällsfrågorna, så förs inte någon medial och politisk debatt kring de övergripande sjukvårdsfrågorna.

För att citera Maria Rankka, ledarskribent i SvD, ”Frågan bör inte vara om Sverige ska behålla sin nuvarande modell, utan vad som ska komma i stället”. Positivt då att konstatera att Moderaterna i sin politiska plattform har med ”ny modell för svensk hälso- och sjukvård”.

/Melker Andersson (M) Hedemora

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare