Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Vi är folkvalda och ser till det bästa för hela kommunen

 
Vindkraft på Ripfjället
Visa alla artiklar

Till att börja med handlar vårt ställningstagande gällande en vindkraftpark på Ripfjället i Malung-Sälens kommun inte om makt, varken nu eller i några andra tider. Vi är folkvalda av medborgare i kommunen och vi ser till det bästa för hela kommunen.

Kommunens målbild är att vara en hållbar tillväxtkommun, ha ett livskraftigt näringsliv som bidrar till bygdens utveckling och långsiktiga konkurrenskraft samtidigt som vi ska värna om det traditionella. Vi anser att det går att göra allt detta samtidigt och att en vindpark på Ripfjället uppfyller samtliga dessa målbilder.

Vår kommun är stor nog att rymma både tystnad, fäbodar, vandrings- och skoterleder, skidanläggningar och en flygplats som underlättar för fler turister att komma och uppleva allt detta. Vi hävdar inte att vi är experter på klimatfrågan men vi anser att vi inte kan stoppa huvudet i sanden och bara vänta på att någon annan ska ta ansvar.

Kommunen kan som största markägaren i projektet tjäna mycket mer pengar på en vindpark på Ripfjället än på hela vårt markinnehav. Pengar som vi kan använda för att förbättra livsvillkoren för alla medborgare i kommunen. Vindparken ger 1 miljon kronor i bygdemedel till föreningar och lokala företag i hela kommunen. Vi har sett att på Korpfjället och Rämsberget har bygdemedel främjat både friluftsliv, kultur och bygdens samhörighet.

Vi har full förståelse för att människor som bor nära vindkraftverk har en annan syn på detta och att vi måste förhålla oss till de förutsättningar som råder här. De fritidshus som finns i närheten av Ripfjället ägs både av utomsocknes och av närboende, och ett av dem ägs av mig, Hans Unander, och min sambo. Jag har tillbringat sommaren med att bygga ett båthus i sjön närmast vindparken och vintertid åker jag skoter upp till brandsvaktarstugan på Rösberget och njuter av utsikten. Som alla andra som vistas här kommer jag att uppleva vindkraftverken på mycket nära håll.

I slutänden handlar det varken om makt eller att kunna vistas i ett fritidshus eller i närheten av en vindkraftpark. Det handlar om vad som är bäst för alla boende i kommunen.

Hans Unander, Socialdemokraterna

Pär Kindlund, Centerpartiet

Thomas Ericsson, Liberalerna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel