Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Vet kommunen hur de som sover på stationen har det?

På Facebookgruppen ”Ludvika” vittnar flera hur SJ:s väntsal i Ludvika används av personer som behöver någonstans att sova på natten. En deltagare i gruppen berättar att varje morgon på helgerna när han ska till jobbet ligger det folk på bänkarna och sover.

"Det är en skam för ett samhälle att folk skall behöva sova utomhus och inte ha rätt till ett "eget" tak över huvudet och värme, vatten och avlopp. Hur kan våra politiker så till den milda grad nonchalera dessa medborgare", skriver en annan.

"Sedan så är ju inte väntsalar något som det skall sova folk i utan de är till för att se till så att folk där kan vänta på bussar eller tåg. Det finns ju lägenheter/boenden för de som kommer hit till vårt land, så varför då inte till våra egna medborgare?" undrar en annan.

De Hemlösa i landet är över 33 000 enligt Socialstyrelsens mätning, då räknades bara de vuxna som var föremål för någon sorts insats av socialtjänst, myndigheter eller ideella organisationer just den veckan. 20 procent av landets socialtjänstförvaltningar besvarade inte ens enkäten. Flera grupper, som barn, papperslösa, asylsökande och EU-migranter, uteslöts helt. Så förmodligen var antalet hemlösa mycket högre.

Hemlöshet är den yttersta formen av fattigdom och social utsatthet. Rätten till bostad är en grundläggande del av välfärden, och den generella välfärden ska ge alla möjlighet att färdas väl genom livet och när du är som svagast ska välfärden vara som starkast, enlig Socialdemokraterna.

Hur är välfärden för de som tvingas övernatta på bänkar i SJ:s väntsal i Ludvika? Hur många hemlösa finns det i Ludvika kommun med omnejd? Vet kommunen det? Vilka åtgärder gör kommunen i Ludvika för att lösa de hemlösas problem i kommunen? Uppenbarligen finns dom där, det vittnar situationen i SJ:s väntsal om.

Stig Wiklund

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips